Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Zahradníkův rok: Hořkosladká komedie s Kaiserem a Kozubem má trailer

Zahradníkův rok je nová hořkosladká komedie od režiséra Vlastníků Jiřího Havelky. Dnes představila oficiální ukázku. Oceňovaný divadelní a filmový režisér, scenárista, dramatik, herec a od příštího roku také umělecký šéf Dejvického divadla do své novinky obsadil Oldřicha Kaisera, Dášu Vokatou, Štěpána Kozuba nebo Michala Isteníka. Film je rámován čtyřmi ročními obdobími a Čapkovou stejnojmennou knihou. Do kin vstoupí 18. července.

Zahradník se nevzdává

Na úpatí malebného kopečku žije zahradník (Oldřich Kaiser) se svojí ženou (Dášou Vokatou). Starají se s láskou o své malé zahradnictví. Jejich idylický život ale naruší nový soused, který chce přetvořit okolí podle svých představ. Když zahradnictví brání jeho plánům, spustí se sled bizarních událostí. Plot s ostnatým drátem, uzavírka příjezdové cesty, nebo přítomnost hlídače (Štěpán Kozub) jsou to nejmenší. Zahradník se však nevzdává a snaží se svůj domov bránit. Když se policie i starostka postupně utopí ve vlastní byrokracií, zahradník se rozhodne vzít osud do vlastních rukou. 

Ve vedlejších rolích se představí Tomáš Jeřábek, Jiří Vyorálek, Alena Mihulová, nebo Tereza Dočkalová.

Zahradníkův rok – Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá

Kaiserova láska k zahrádce

Co přesvědčilo herce Oldřicha Kaisera, že roli přijal a co má se svou postavou společného? „Když jsem ten scénář četl, tak jsem z něj byl naměkko. Navíc s hlavní postavou mám společnou lásku k manuální práci, a zahrádkaření a také ženu.“ Koho vlastně napadlo obsadit do role manželů skutečné životní partnery Dášu Vokatou a Oldřicha Kaisera? „Filmový zahradník má totiž ženu, takže se to hodilo. (smích) A napadlo to pana režiséra Havelku, který viděl naší společnou píseň s Dášou. Mně na tom baví, že ona nikdy nestrčila do hlíny ani prsty. Narozdíl ode mě do přírody nechodí a tvrdí, že s přírodou nemá nic společného. Tady musela sázet (smích) a hrabat se v hlíně, tak to bylo zajímavé.“

Roztomilá knížka od Karla Čapka Zahradníkův rok obsahuje úsměvné příběhy o starostech, trápení, láskách i triumfech zahrádkáře během celého roku. Ke každému měsíci v roce autor připojuje svůj humorný dovětek. V případě filmu se nejedná o adaptaci, kniha pouze vzdáleně rámuje nový Havelkův příběh.

Písničkářka a herecká debutantka Dáša Vokatá dodává:“ Jirka Havelka mi vždy řekl co mám dělat, měl svou představu, tu mi načrtl, předvedl a jelo se a buď se mu to líbilo nebo ne. Já jsem poprvé v životě v něčem hrála. Poprvé a asi taky naposled. A je to pravda, všechno na zahrádce jsem se musela naučit, “ usmívá se.

Zahradníkův rok – režisér Jiří Havelka a Štěpán Kozub

Celoroční točení a těšení

A jak vzpomíná držitel Českého lva a režisér Vlastníků, jednoho z divácky nejnavštěvovanějších českých snímků posledních let, na natáčení Zahradníkova roku? „My jsme v každém měsíci po celý rok točili v průměru jen dva dny, takže jsme se vždycky dost těšili, až tyhle dny nastanou a my odjedeme všichni směr Humpolec. Bylo to takové celoroční těšení, ” říká. A jaký je jeho vztah k zahrádkaření? “Já jsem byl akorát v dětství malý citrusář.  Vypěstoval jsem několik malých zelených nikdy nedozrálých citrusových plodů, ”směje se.

Producentem filmu je Jiří Tuček (Němá tajemství, Promlčeno), koproducentem je Česká televize. Film do kin posílá distribuční společnost Donart.

-red
zdroj: Z. Janáková
foto/video: © Donart 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast