Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Imaginární přátelé: Milý výlet do dětské fantazie Johna Krasinskiho (recenze)

Jestli to lze z jeho tvorby a rozhovorů soudit, John Krasinki bude hrozně prima chlap a srdcař. Na jeho práci je zajímavá pestrost, se kterou stejně přesvědčivě ztvárňuje chlapíka z vedlejšího kanclu i elitního vojáka z Benghází, případně zručně zrežíruje atmosférický horor postavený na jednoduchém, ale efektním nápadu i citlivou dramedii. Imaginární přátelé ukazují, že si tenhle čtyřiačtyřicetiletý Američan poradí i s rodinnou podívanou, která dovede rozesmát i dojmout.

Imaginární přátelé (foto: CinemArt)

Řeka je nejčistší u pramene

Když se V hlavě vypařil v zapomnění imaginární kamarád Bing Bong, jednu generaci to traumatizovalo podobně, jako jejich starší sourozence utonutí koně Artaxe. Těžko říct, jestli právě Bing Bong Krasinskiho inspiroval k napsání a natočení Imaginárních přátel, výsledek ale každopádně působí jako hraná pixarovka z ranku Příšerek s.r.o. nebo Toy Story.

Nejde jen o to, že IPci, jak se v českém překladu filmu imaginárním přátelům zkráceně říká, svou roztodivností a kreativitou postavičky z obou animáků občas připomenou. Jde i o to, jak scenárista a režisér vidí a chápe dětství, nutnost hrát si a dívat se na svět stejně rozšířenýma, dychtivýma očima jako v dobách, kdy si člověk ještě dovoloval snít a neztrácel chuť do života kvůli stresu v práci a nezaplaceným složenkám. „Život není pořád sranda, ale musíš se o to aspoň snažit,“ říká ostatně sám Krasinski v roli nemocného tatínka, kterou si pro sebe sám napsat a střihnul. Je evidentní, že v tu chvíli k divákovi promlouvá sám za sebe.

Až uvidíš, uvěříš

Nejdůležitější příběhy jsou ty, které vyprávíme sami sobě,“ zazní taky z plátna už během prvních okamžiků. Že tenhle příběh bude především o nostalgii, fantazii a dětské radosti ze života prozrazuje už úvodní logo studia Paramount, kouzelně stylizované do barevných malůvek, případně hravé home-video pod úvodními titulky, kdy se seznámíme s hrdinkou Beou i jejími rodiči. Mladou rodinku bohužel brzy stihne tragédie.

Nejrůznější příšerky a zábavní panďuláci, na které následně Bea v podání sedmnáctileté sympaťandy Cailey Fleming začne narážet, tu nejsou jen postavičky stvořené dětskou fantazií, ale metafory a časové schránky nadějí, snů a plánů, ke kterým se můžeme vracet i jako dospělí. Jak ale ukazuje druhá hlavní postava v podání příjemně vyklidněného Ryana Reynoldse, na to, jak jsme se na svět dívali jako malí, ve všem to každodenním dospěláckém stresu často nabručeně zapomínáme. Právě scény, ve kterých Bea několika dospělákům dětství připomene a vrátí do života, ve filmu patří mezi ty nejmilejší.

Zn.: Pro celou rodinu

Tahle milost je asi převažujícím pocitem a dojmem, který si divák z kina odnese. Ať už jde o hladivou hudbu Michaela Giacchina, pozvolné tempo, herecké výkony nebo vtípky, Imaginární přátelé jakou takovým tím příjemným rodinným filmem ze staré školy, který má něco pro mrňata i babičky.

Možná není formálně ničím zvlášť výjimečný, vypráví ale hezký příběh plný hezkých poselství a hodnot. O to je smutnější, že diváci se na film do kin nehrnou, to je ale obecný aktuální problém.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
3

Imaginární přátelé (2024)

Imaginární přátelé jsou příjemný film pro všechny, ve kterém se John Krasinski vyzpovídává z nostalgie po dětství. Děti se u něj pobaví nad roztomilými postavičkami a rodiče si třeba vzpomenou na doby, kdy je nějaká podobná na každém kroku doprovázela.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2024

Imaginární přátelé
IF

Premiéra: 30. května 2024 CinemArt
Režie: John Krasinski
Scénář: John Krasinski
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: Randy Newman
Hrají: Cailey Fleming, Ryan Reynolds, John Krasinski, Fiona Shaw, Steve Carell, Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr., Alan S. Kim, Liza Colón-Zayas

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast