Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Režisérská legenda Hynek Bočan si ze Zlína odváží cenu za mimořádný přínos kinematografii

Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež obdržel ve čtvrtek večer na slavnostním zahájení 64. Zlín Film Festivalu režisér Hynek Bočan (86). Legendární televizní a filmový režisér a scenárista má na kontě reprezentativní biografii plnou pohádek, seriálů i filmů. Nad jeho tvorbou ční především pohádková trvalka S čerty nejsou žerty.

Významný představitel Československé nové filmové vlny

Hynek Bočan se dostal do filmového prostředí už jako čtrnáctiletý chlapec díky snímku Olověný chléb (1953), v němž měl větší roli než pozdější herecká hvězda Jana Brejchová. Na natáčení jej ale zaujala především práce kameramana, nicméně o několik let později se hlásil na FAMU s vidinou, že se z něj stane filmový režisér. Uspěl a díky pedagogickému vedení Otakara Vávry či Milana Kundery se mohl v polovině šedesátých let zařadit po bok již renomovaných tvůrců nové vlny. Jeho debut Nikdo se nebude smát (1965) byl vyzrálým a osobitým dílem, v němž absurdní zachycení životních podmínek v socialistickém zřízení ironicky doplňoval hořký příběh muže, jehož hrdinství se projevuje v konfrontaci s vlastním strachem.

Bočanův debut Nikdo se nebude smát s nedávno zesnulým Janem Kačerem (1965)

Ještě dále dospěl v ironickém způsobu zobrazení rozkladu společnosti v adaptaci Páralova románu Soukromá vichřice (1967). V dalších snímcích kladl větší důraz na syrové zachycení reality, které podporovalo jejich hořké vyznění – ať už se jednalo o historické drama z třicetileté války Čest a sláva (1968), které je jednou z nejpůsobivějších studií národní povahy, či o nekompromisní film Pasťák (1969), dokončený až po roce 1989.

Režisér Hynek Bočan přebírá cenu z rukou prezidenta festivalu Čestmíra Vančury

Normalizační distanc

Hořké sondy do české duše vynesly Bočanovi za normalizace několikaletý distanc. Nakonec mu bylo umožněno pracovat v dabingovém studiu a k filmové režii se mohl vrátit až roku 1974. Postupně natočil celou řadu komedií, dramat či pohádek pro kina a televizi. Po listopadu 1989 spolupracoval především s Jiřím Stránským a jejich nejvýznamnějším počinem je rozsáhlá seriálová kronika poválečného Československa Zdivočelá země (1997–2012).

Láska rohatá (2009)

Pohádky i závažná seriálová témata

Kromě zmíněné trvalky S čerty nejsou žerty (1984) režíroval třeba pohádky O zapomnětlivém černokněžníkovi, Lásku rohatou nebo slavný černobílý seriál Záhada hlavolamu.

Natočil ale i vysoce ceněné seriály určené především pro dospělé publikum, ať už jde o adaptaci románu Evy Kantůrkové Přítelkyně z domu smutku (1992), zmíněnou Zdivočelou zemi, O zvířatech a lidech (1994) nebo Hotel Herbich (1999).

Přítelkyně z domu smutku (1992)

Skvělé komedie

K perlám Bočanovy tvorby patří i dokola reprízovaná komedie s Libuší Šafránkovou a Josefem Abrhámem Svatební cesta do Jiljí nebo komedie s Vladimírem Menšíkem Půl domu bez ženicha.
Velmi oblíbená je také série televizních komedií s Petrem Nárožným, Naďou Konvalinkovou a Karlem Heřmánkem odstartovaná v roce 1982 filmem Šéfe, to je věc!

Vynechat nelze ani snímek z komunistického pracovního tábora Bumerang opět podle románu Jiřího Stránského, za který dostal Jiří Schmitzer Českého lva za herecký výkon.

Svatební cesta do Jiljí (1982)

Posledním Bočanovým filmem je hvězdně obsazený televizní film Piknik (2014) o víkendovém výletu devíti kamarádů na místa, kde kdysi trávili dlouhé roky svého života. Objevily se v něm herecké hvězdy jako Jan Tříska, Petr Kostka, Ladislav Trojan, Oldřich Vlach, František Němec, Luděk Munzar nebo Emília Vášaryová.

Hynek Bočan se stal třicátým prvním držitelem tohoto čestného ocenění. Tradice ceny, kterou si ze Zlína odváží, sahá do roku 1997, kdy se prvním oceněným stal zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. V minulosti Zlatý střevíček převzali například Iva Janžurová, Eliška Balzerová, Karel Gott, Zdeněk Svěrák, Adolf Born, v loňském roce potom Pavel Nový a Zlata Adamovská.
Na konci letošního ročníku si jej odveze herec Bolek Polívka.

-red-
foto/video: © Totalfilm Media, Česká televize, Zlín Film Festival 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast