Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Herecký chameleon Ryan Gosling si vyzkouší práci Kaskadéra

Loňský rok rozpohyboval napříč světem miliony a miliony diváků svou muzikální Kenergií. Nesmírně oblíbený a hlavně všestranný třiačtyřicátník Ryan Gosling ale za svou kariéru vystřídal už dlouhou řadu rozmanitých rolí. Zatančil si s Emmou Stone, vyšetřoval vraždu pornoherečky, letěl dokonce na Měsíc a tento týden se hodlá vydat na záchrannou misi coby vyhořelý Kaskadér. Co dalšího tedy za svých třicet let v Hollywoodu ještě stihl?

Stěhování, šikana a dyslexie

Když mladý Ryan vyrůstal, na kariéru v showbyznysu to rozhodně nevypadalo. Společně s rodinou se neustále stěhoval z místa na místo kvůli otcově práci a nebyl tedy vůbec schopný se s někým pořádně seznámit. Od dětství si se školou nerozuměl, nedokázal se pořádně naučit číst, a navíc ho spolužáci těžce šikanovali. To nakonec eskalovalo až do bodu, kdy se Gosling pokusil na několik spolužáků zaútočit noži. Matka ho tedy raději nějaký čas učila doma a Gosling se čím dál častěji věnoval různým pěveckým nebo tanečním vystoupením. Nikde jinde se mu totiž chvály nedostalo. V sedmnácti nakonec se školou sekl úplně a rozhodl se věnovat herectví naplno.

Ryan v pořadu Mickey Mouse Club

Mickey Mouse a Hercules

Jisté zkušenosti před kamerami už samozřejmě tou dobou měl. Ve dvanácti se například pravidelně objevoval v dětském pořadu Mickey Mouse Club, kde se střídal například se zpěvačkou Britney Spears a skamarádil se s Justinem Timberlakem. Když se do Hollywoodu vrátil jako dospělý, věnoval se hlavně televizi. Svou první hlavní roli získal v seriálu Mladý Hercules, kde si zahrál titulního poloboha. Při natáčení ale postupně zjišťoval, že práce v televizi mu nevyhovuje. Nechtěl se totiž usadit na jedné postavě, ale naopak role co nejvíce střídat. Od té doby tedy seriály odmítá.

Mladý Hercules (1998)

Skutečný talent

Filmové nabídky se mu ovšem zpočátku vyhýbaly. Kvůli jeho kariéře dětského herce na něj totiž castingové agentury mnohdy pohlížely přes prsty. Režisér Henry Bean mu ale ve filmu Svatý boj svěřil roli mladého Žida, kterého zláká neonacismus, za kterou obdržel záplavu chvály. Finančně snímek sice propadl, díky festivalovým promítáním ale Goslinga v branži představil coby skutečný talent a herec mu podle svých slov dodnes vděčí za svou kariéru.

Gosling ve filmu Svatý boj (2001)

Skutečně prorazit se mu ale povedlo až v roce 2004 se Zápisníkem jedné lásky. Na place romantického dramatu to mezi ním a jeho filmovou partnerkou Rachel McAdams ale pořádně vřelo. Herci si vůbec nerozuměli a špatně se jim spolupracovalo. Na filmu se to naštěstí vůbec neodrazilo. Stal se totiž komerčním úspěchem, diváci si jej zamilovali a Gosling s McAdams k sobě nakonec také našli cestu. Několik let spolu totiž randili.

S Rachel McAdams v Zápisníku jedné lásky (2004)

Stejnou roli nikdy

Jak se Gosling zařekl, začal následně postavy převlékat jako ponožky a nikdy se nenechal obsadit do podobné role dvakrát. Vyzkoušel si komedie jako Lars a jeho vážná známost nebo humornou kriminálku Správní chlapi, mnohem vážněji ztvárnil třeba astronauta Neila Armstronga ve filmu První člověk a celkem dvakrát spolupracoval s oceňovaným režisérem Nicolasem Winding Refnem na snímcích Drive a Jen Bůh odpouští. Jeho talentu využil také Denis Villeneuve, autor filmové Duny, který jej obsadil jako mlčenlivého detektiva v noir sci-fi Blade Runner 2049. Českým fanouškům pak před dvěma lety udělali radost bratři Russoové, když jej vzali do Prahy zdemolovat tramvaj v akčním thrilleru Netflixu The Gray Man.

Za roli v dramatu Half Nelson z roku 2006, kde si vyzkoušel polohu drogově závislého tělocvikáře, si pak vysloužil první nominaci na Oscara. Na tu navázal ještě dvakrát. V roce 2016 s muzikálem La La Land a právě letos, kdy se o cenu ucházel za roli Kena v Barbie.

Nyní se do našich kin vrací coby Colt Seavers, bývalý hvězdný kaskadér, kterého zranění vyřadilo z branže. Jeho pokus o comeback se ale nevydá směrem, který by si představoval. Na place nového filmu totiž zjišťuje, že snímek režíruje jeho bývalá přítelkyně. Aby toho nebylo málo, hlavní hvězda, které má Colt dělat dubléra, se vypařila. A kdo jiný by se měl pokusit o její nalezení, než právě postradatelný Kaskadér?

Novinku právě do kin uvádí CinemArt s českým dabingem nebo titulky.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: © Archiv, Vertical, CinemArt 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast