Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

V kinech od 30. května

Do kin míří další pohled na život krále rockenrolu, tentokrát pohledem jeho životní lásky. Priscilla byla natočena podle knihy samotné Presleyho manželky. Za pozornost tento týden stojí také francouzské drama Saint Omer. Vypráví o soudním procesu se ženou obviněnou ze zabití vlastního dítěte. Milá rodinná komedie Imaginární přátelé kombinuje animaci a živé herce. A tak na plátně kromě sympatických fantazijních postaviček uvidíme i Ryana Reynoldse. Mateřství, lásku a dilemata mapuje francouzské drama Děti těch druhých. Přírůstek do filmového světa adaptací manga komiksů přináší HAIKYU!! The Dumpster Battle. Tentokrát jde o animovanou sportovní komedii točící se kolem volejbalu na střední škole. Nakonec je tu nová česká pohádka s kanadským vkladem. Ale nenechte se zmást: stojí za ní Martina Adamcová (žije v Kanadě), která se bůhvíproč stále snaží natáčet filmy. Ale počkejme si, třeba to tentokrát bude stát za to.

Priscilla (USA, 2023)

V roce 1959 potkává čtrnáctiletá Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) na vojenské základně o deset let staršího Elvise Presleyho (Jacob Elordi). Jejich setkání je osudové. Po boku krále rock’n’rollu na ni čeká život plný pozlátka a večírků, ale i hádek a citové manipulace. Držitelka Oscara Sofia Coppola (Ztraceno v překladu) představuje odvrácenou tvář popové ikony ve stylovém portrétu jednoho z největších milostných příběhů dvacátého století.

Priscilla
Drama / Životopisný
USA, 2023, 110 min
Režie: Sofia Coppola
Předloha: Priscilla Presley (kniha)
Scénář: Sofia Coppola
Kamera: Philippe Le Sourd
Hudba: Phoenix
Hrají: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk, Tim Post, Lynne Griffin, Dan Beirne, Rodrigo Fernandez-Stoll, Dan Abramovici, Tim Dowler-Coltman, R Austin Ball, Olivia Barrett, Emily Mitchell, Raine Monroe Boland, Jorja Cadence, Luke Humphrey, Stephanie Moore, Deanna Jarvis, Josette Halpert, Kamilla Kowal, Conni Miu, Stephanie Moran, Kelaiah Guiel, Gwynne Phillips

Saint Omer (Francie, 2022)

V tomto mimořádném vyprávění uznávané dokumentaristky Alice Diop čelí mladá spisovatelka svým osobním traumatům, když sleduje soudní proces se ženou obviněnou ze zabití vlastního dítěte. Už deset let oceňovaná dokumentaristka Alice Diop zaostřuje oko své kamery na nespravedlnost a osobní příběhy různých přistěhovaleckých komunit z pařížských periferií. Ve svém úžasném debutu na poli celovečerního filmu vypráví režisérka se svou typickou citlivostí a náročností příběh volně upravený podle zprávy publikované v roce 2013 v rubrice černá kronika. Mladá žena tehdy údajně opustila svou 15měsíční dceru na pláži v severní Francii, když začínal příliv, a nechala ji svému osudu. Toto postupně stále víc klaustrofobní drama ze soudní síně vypráví se stoickým pohledem Rama (kterou se zdrženlivou intenzitou hraje vynikající Kayije Kagame), mladá spisovatelka, která pracuje na současném převyprávění antického mýtu o Médeii. Rama je sama těhotná a její počáteční neklid, neutěšená rodinná historie, pochybnosti a obavy z mateřství postupně mizí spolu s tím, jak se odhaluje životní příběh obviněné Laurence Coly (kterou ztvárnila výjimečná Guslagie Malanda). Její zkušenosti – krutým dětství v Senegalu počínaje a postupným odcizením se rodině a společnosti po příjezdu do Evropy konče – v ní vyvolávají traumata rasismu a citové manipulace, která mohou sice zůstat nevyslovena, a přesto nás dokážou zákeřně a nenávratně zničit.

Saint Omer
Drama
Francie, 2022, 122 min
Režie: Alice Diop
Scénář: Alice Diop, Amrita David, Marie N’Diaye
Kamera: Claire Mathon
Hrají: Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Aurélia Petit, Valérie Dréville, Atillahan Karagedik

Imaginární přátelé (USA, 2024)

Obyčejná náctiletá holka Bea (Cailey Fleming) má jedinečný „dar“ – je schopná vidět imaginární přátele lidí ve svém okolí a povídat si s nimi. „Imaginární přátelé nejsou jen roztomilé postavičky stvořené dětskou fantazií. Jsou to časové schránky, do kterých jsme si jako malí ukládali naděje, sny a plány. Všichni se k nim můžeme vracet, i když si jako dospělí myslíme, že jsou dávno ztracené,“ říká režisér John Krasinski. Fiktivními hrdiny jeho filmu jsou právě ti imaginární přátelé, jimž už jejich dětští parťáci dospěli a zapomněli na ně. A právě Bea, která je díky své unikátní schopnosti všechny vidí, se těmhle „sirotkům“ rozhodne najít nové kamarády. Pomáhá jí v tom trochu podivínský soused (Ryan Reynolds), jenž má stejný dar. Improvizovaná seznamka pro imaginární přátele se záhy promění v dobrodružnou výpravu do světa naplněného bezbřehou fantazií, kde se může stát opravdu cokoliv.

Imaginární přátelé
IF
Komedie / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA, 2024, 108 min
Režie: John Krasinski
Scénář: John Krasinski
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: Randy Newman
Hrají: Cailey Fleming, Ryan Reynolds, John Krasinski, Fiona Shaw, Steve Carell, Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr., Alan S. Kim, Liza Colón-Zayas, Bobby Moynihan, Catharine Daddario, Ed Herbstman, Awkwafina, Emily Blunt, George Clooney, Bradley Cooper, Matt Damon, Bill Hader, Richard Jenkins, Keegan-Michael Key, Blake Lively, Sebastian Maniscalco, Christopher Meloni, Matthew Rhys, Sam Rockwell, Maya Rudolph, Amy Schumer, Allyson Seeger, Jon Stewart, Brad Pitt

Děti těch druhých (Francie, 2022)

Rachel je 40 a nemá děti. Má ráda svůj život: své středoškolské studenty, přátele, svého bývalého manžela i hodiny kytary. Když se zamiluje do Aliho, přilne k jeho čtyřleté dceři Leile. Ukládá ji do postele, stará se o ni, miluje ji jako vlastní. Ale milovat cizí děti je příliš riskantní.
Pátý celovečerní film Rebeccy Zlotowské Děti těch druhých měl premiéru v roce 2022 jako soutěžní snímek na filmovém festivalu v Benátkách. Diváky zaujal hluboce dojemným a ostře vykresleným portrétem proměnlivých pocitů jedné ženy, vyvolaných mateřskými instinkty a společenským tlakem. Rachel (oslnivá Virginie Efira) je spokojená čtyřicetiletá učitelka, která má ráda svůj život, přátele, práci, a dokonce i své bývalé milence. Pohrává si s myšlenkou na vlastní dítě, ale nijak zvlášť po něm netouží. Tato představa ji láká, zároveň v ní ale vyvolává obavy – autentické dilema, se kterým se potýká mnoho žen jejího věku. Když Rachel potká okouzlujícího rozvedeného Aliho (Roschdy Zem), zamiluje se nejen do něj, ale i do jeho malé dcery Leily. Nová rodinná situace se rychle vyvíjí, a tak Rachel musí bojovat s komplikovanými pocity spojenými s touhou po mateřství a strachem, že přijde o to, čemu říká „kolektivní zkušenost“ s mateřstvím. I když vás to na začátku filmu kvůli jemnému, neafektovanému přístupu Rebeccy Zlotowské vůbec nenapadne, tento snímek vám pravděpodobně zlomí srdce.

Děti těch druhých
Les Enfants des autres
Komedie / Drama
Francie, 2022, 103 min
Režie: Rebecca Zlotowski
Scénář: Rebecca Zlotowski
Kamera: Georges Lechaptois
Hudba: Rob, Gael Rakotondrabe
Hrají: Virginie Efira, Antonia Buresi, Yamée Couture, Victor Lefebvre, Chiara Mastroianni, Mireille Perrier, Henri-Noël Tabary, Frederick Wiseman, Roschdy Zem, Sébastien Pouderoux, Callie Ferreira-Goncalves

HAIKYU!! The Dumpster Battle (Japonsko, 2024)

Šojó Hinata nastupuje do volejbalového týmu na střední škole Karasuno, aby se pokusil navázat na úspěchy svého velkého vzoru, bývalého hráče tohoto týmu, který si vysloužil přezdívku „Malý obr“. Hinata ale velice brzy zjišťuje, že členem týmu je také jeho dřívější nemilosrdný protivník Tobio Kagejama. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jejich zcela odlišný herní styl nebude možné sjednotit, ukazuje se, že těchto rozdílů mohou velice dobře využít. Bude to ale stačit na to, aby porazili tým Nekoma v prestižním zápase, přezdívaném „Dumpster Battle“, ve kterém by se mělo definitivně rozhodnout o tom, který z těchto dvou týmů volejbalových outsiderů je skutečně lepší?

HAIKYU!! The Dumpster Battle
Haikjú!! Movie: Gomisuteba no kessen
劇場版ハイキュー!! ゴミ捨て場の決戦
Animovaný / Komedie / Sportovní
Japonsko, 2024, 84 min
Režie: Susumu Micunaka
Předloha: Haruiči Furudate (komiks)
Scénář: Susumu Micunaka
Kamera: Jumiko Nakata
Hudba: Asami Tačibana, Júki Hajaši
Hrají: Ajumu Murase, Kaito Išikawa, Jošimasa Hosoja, Tošiki Masuda, Rjúiči Sawada, Mark Išii, Kjósuke Ikeda, Takanori Hošino, Júki Kadži, Júiči Nakamura, Nobuhiko Okamoto, Satoši Hino, Kaori Nazuka, Miju Irino, Hiroši Kamija, Jú Hajaši, Kóki Učijama, Hisao Egawa, Sumire Morohoši, Šinnosuke Tačibana, Sóma Saitó, Seigo Jokota

Princezna na hrášku (Česko, Kanada, 2024)

Na pohádkovém francouzském zámku probudí princeznu Agnès de Sully de Montana Bleue jednoho dne hrozivé burácení davu pod okny. V zemi se bouří nespokojený lid a ona se musí okamžitě dostat do bezpečí. Na vznešené róby, ani plné truhlice není čas, stává se tedy vyhnankyní. Na radu své komorné se vydává do dávno zapomenuté rodné země, až do dalekých Čech, kde ji ale nedůvěřivá Hraběnka, poté, co se její syn do Agnès zamiluje, podrobí přísné zkoušce, kterou všichni tak dobře známe: nechá ji nemilosrdně ustlat na malém zeleném hrášku. Uspěje princezna v osvědčeném testu a prokáže svůj vznešený původ? Anebo po dlouhé vyčerpávající cestě usne hlubokým spánkem?

Princezna na hrášku
Once Upon a Princess
Pohádka
Česko / Kanada, 2024, 80 min
Režie: Martina Adamcová
Předloha: Hans Christian Andersen (kniha)
Scénář: Pavla Krečmerová
Kamera: Roland Szabo, David Ployhar
Hrají: Jasmína Houf, Dagmar Havlová, Lucie Vondráčková, Pavel Kříž, Ladislav Korbel, Zuska Velichová, Martina Adamcová, David Šír, Simonetta Hladká, Milan Enčev

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast