Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Total Week #19/24 – Nový Pán prstenů, Robin Hughd Jackman a Bella znovu upírkou

Tradičně vás zdravíme z libereckého Anifilmu, kde si na chvíli od animace a geniálních VR filmů odskočíme k tradičnímu shrnutí toho nejzásadnějšího, co nám filmový svět v posledním týdnu přinesl. Tentokrát je to samý paradox. Pán prstenů se vrací na plátna, v málokom to ale vyvolává upřímnou radost a těšení se. Kirsten Stewart si znovu zahraje upírku, ale v projektu, který zní velmi slibně. Dočkáme se milionté adaptace Robina Hooda, ale v projektu, který zní podobně slibně. Jared Leto se chystá před kamery v trojce Tronu, ale aspoň se vrací i Jeff Bridges. Kaskadér v kinech… propadl, haha, ale scénář dvojky je už stejně napsaný. K tomu všemu si doporučíme zvířecí dvojboj, jeden o opicích, druhý o bobrech, a také se musíme bohužel rozloučit s jednou hereckou legendou. Je toho dost, tak pojďme na to.

Pán prstenů se vrací

Fandové Tolkiena a Pána prstenů mají o emoce postaráno už díky Prstenům moci na Amazonu, a napjatě očekávají, jak v létě dopadne animovaná Válka Rohirrů. Přesto se jim David Zaslav, šéf Warner Bros. Discovery, rozhodl nadělit novinu, ze které by před lety možná měli radost, nyní ale spíš vzbudí nervozitu a otrávené povzdechy.

Studio se totiž rozhodlo vrátit Středozemi na stříbrné plátno novým hraným filmem přímo propojeným s původní trilogií, a už v roce 2026 bychom se měli dočkat celovečeráku Hunt for Gollum. Do kůže šišlavého slizouna se má vrátit Andy Serkis, který film bude i režírovat. K ruce má mít jako producenta Petera Jacksona a scenáristky původní trilogie. Film by se měl odehrávat těsně před Společenstvem prstenu, kdy Gandalf s Aragornem naháněli Gluma po Středozemi a snažili se zabránit, aby padl do mordorského zajetí, ve vzduchu tedy visí otazník nad návratem Iana McKellena a Vigga Mortensena, kteří by v takovém případě potřebovali kapku digitálně omladit.

Jeden by se i těšil, nebýt aktuálního trendu zoufale průměrných cashgrabů, které na popularitě milovaných značek s vidinou snadného zisku parazitují, fandům originálů velkou radost ale nedělají. Příhodná je i čistě obchodnická, finančnická volba slov, se kterou David Zaslav nový film z Tolkienova světa v době dost hubeného kinařského období oznamoval akcionářům. Naděje nebudí ani Serkisovo režijní renomé; jakkoli jde o šikovného herce, jeho režijní počiny jako Venom 2 za moc nestály. Naděje ale umírá poslední, tak si ve vlastním zájmu přejme, abychom za dva roky z kina odcházeli spokojeni.

Andy Serkis se vrátí jako Glum (foto: Warner Bros. Discovery)

Kristen Stewart bude znovu pít krev

Ačkoli se Robert Pattinson snaží tvářit, že se Stmívání nikdy nestalo, hloupoučká upíří romance je nevyhnutelně součástí mileniálského kolektivního traumatu. Jeho filmová láska Kristen Stewart stejně jako on od premiéry posledního dílu několikrát prokázala, že umí hrát, i ji si bohužel většina diváků ale spojí s prkennou Belou a její strnulou mimikou, prapodivným smyslem pro romantiku a divnými tiky.

Její chystaná hororová novinka Flesh of the Gods tak má už od počátku trochu nešťastnou pozici, tím spíš, že si v ní má opět zahrát upírku. Námět přitom zní docela slibně; má jít o příběh upířího páru žíjícího pod střechou mrakodrapu v Los Angeles 80. let, který každou noc míří za vzrušením a krví ven do betonové džungle. Jejího partnera si navíc má zahrát Oscar Isaac a režie se chopil talentovaný italský tvůrce Panos Cosmatos, který už pár menších, ale o to svébytnějších žánrovek na kontě má.

Natáčet se má začít už brzy, film by tedy měl být nejpozději do dvou let hotov. Prodej distribučních práv by měl proběhnout už za pár dní na festivalu v Cannes, doufejme tedy, že po něm skočí i některý z českých distributorů.

Osaac a Stewart si zahrají zamilované upíry (koláž: Totalfilm)

Robin Hughd

Hugh Jackman nabombil fyzičku a už si pomalu brousí drápky k letnímu návratu do role Wolverina, k velkému nadšení mnoha fanoušků. Australská legenda s oblibou střídá mainstream s ambicióznějšími projekty, a tak zhruba na půli cesty by mohla být nová adaptace Robina Hooda, okolo které krouží.

Je pravda, že příběhu sherwoodských zbojníků jsme se už dočkali tolikrát, že bychom další asi nutně nepotřebovali. Připravovaný film se nebude bohužel jmenovat Robin Hughd, ale The Death Of Robin Hood, díky čemuž ale nabídne aspoň neotřelý pohled na věc. Má totiž, jak název napovídá, vyprávět o předčasném skonu již notně zbitého a stárnoucího titulního hrdiny. Hugh by v hlavní roli měl po těžkém ranění v bitvě najít úkryt u ženy v podání Jodie Comer z Posledního souboje nebo Free Guye, která se mu pokusí v téhle šlamastyce pomoct. I tahle připravovaná novinka má být v nabídce na marketu v Cannes, i u ní tedy budeme zvědavi, jestli někdo vyjedná její české uvedení. Je bohužel fakt, že historickým látkám se u nás v kinech dlouhodobě moc nedaří.

Hugh v roli, na kterou vzpomínat nebudeme (foto: Universal)

Tron 3 nabírá obrysy a obsazení

Tron je kultovka, která se proslavila díky neonovým vizuálům, virtuálnímu prostředí, elektronickému soundtracku… a taky díky Jeffu Bridgesovi v roli herního vývojáře, který větší část života strávil v kyberprostoru. Jeho digitální omlazení ve čtrnáct let staré dvojce s podtitulem Dědictví sice dnes už působí na pohled spíš srandovně, i tak ale fandové určitě budou mít velkou radost, že herec před pár dny potvrdil, že se do role vrátí v chystaném třetím díle Tron: Ares.

Menší naděje už budí účast Jareda Leta. Pro toho jde o vysněný projekt a kromě produkce filmu si v něm má i zahrát postavu titulního Arese, program, kterému se spolu s dalšími podaří uniknout z digitálního světa do reality. Problém je, že ve svých posledních filmech padesátiletý zpěvák a herec často působí jako přehrávající parodie sebe sama. Snad tedy Tronovi svým nadšením paradoxně neuškodí. Sekundovat mu každopádně kromě Bridgese má třeba Karen Gillian ze Sexuální výchovy nebo Evan Peters z X-Menů. Výsledek by každopádně Disney měl uvést příští rok na podzim.

Jeff Bridges v Tronu: Dědictví (foto: Disney)

Zemřel kapitán Titanicu a král Theoden

Těžko si představit drsnější odchod, než klesnout ke dnu s největší lodí světa nebo padnout v boji s králem prstenových přízraků. Kapitán Titanicu, král Theoden a hlavně fantastický britský herec Bernard Hill zemřel v neděli, ve věku 79 let. Kromě svých dvou nejslavnějších rolí se ale objevil třeba i v Gándhím, Wimbledonu, Valkýře a nespočtu dalších filmů, seriálů i divadelních her.

Děkujeme za všechny divácké zážitky a doufáme, že se tam nahoře alespoň dověděl, kde byl Gondor, když padly Západní úvaly.

Bernard Hill v Pánovi prstenů (foto: Warner Bros.)

Trailer týdne

Příběh z nelítostné doby, kdy příroda byla ještě nepokořená a plná nebezpečí, pojednává o palírníkovi jablkovice, který přijde o vše, ocitne se s holým zadkem v divočině a musí se postupně nalevelovat až na nejlepšího zálesáka široko daleko. Při tom poměří důvtip, síly a houževnatost nejen s živly, ale také s roztodivnou zvířenou, v čele s titulními stovkami bobrů.

Trailer, pravda, kvality téhle černobílé magořiny úplně neodráží. Nalákat se na Stovky bobrů ale můžete moc pěknými 83 % na ČSFD, v žebříčku nejlepších filmů roku na letterboxd.com okupují třetí příčku a sklidily i nadšené ovace během české březnové předpremiéry na letošním Festivalu otrlého diváka. My sami jsme si takhle na jaře už dost jistí, že se plyšoví bobři prokoušou do našeho žebříčku nejlepších letošních filmů. Nic originálnějšího a šílenějšího jen tak neuvidíte, o čemž se můžete už nyní vyrazit přesvědčit do kin. Fakt s tím neváhejte, protože tohle chcete vidět v kině a smát se nahlas s ostatními.

Na co se chodilo

Ani kenergie Ryana Goslinga, zábavná a vydatná propagace, spokojené reakce nebo nulová konkurence nepomohly Kaskadérovi, aby se prohořel, prostřílel a proskákal ke slušným kasovním výsledkům. Kinaři brzy nebudou mít co žrát, protože bída v prázdných sálech pokračuje, a to u nás i za oceánem. Celosvětově utržených 60 milionů dolarů po prvním týdnu, k nimž přispělo něco okolo 20 tisíc našinců, je výsledek daleko pod očekáváním, a více než dvojnásobný rozpočet filmu se studiu dost možná ani nevrátí.

Třeba se stane zázrak a z filmu se stane oblíbená trvalka. Bohužel je to ale podobně bláhová naděje, jako že se tvůrcům v čele s někdejším kaskadérem Davidem Leitchem podaří nakonec vylobovat tu kaskadérskou kategorii na Oscarech, čemuž bohužel vzhledem ke konzervativnosti Akademie nijak zvlášť nevěříme. Hořkosladké na tom navíc je, že Kaskadér má v podstatě hotový scénář dalšího dílu, protože na place se všichni bavili tak dobře, že dvojka se napsala v podstatě sama a hned. Tak uvidíme, jestli se dalšího roztomilého laškování s Emily Blunt někdy dočkáme.

Na co se podívat

Když Disney podědil Planetu opic po 20th Century studiu, měli jsme trochu obavy, jak a jestli noví majitelé na perfektní trilogii o Ceasarovi navážou. Už první concept art opičáka na koni s orlem na rameni obavy rozptýlil, a první ukázky o to víc. Máme tedy radost, že po projekci můžeme prohlásit nejen to, že se Království Planeta opic povedlo, ale i že série si i po sedmileté pauze drží svou kvalitu a zdařile otevírá dveře své potenciální další kapitole.

Království je oproti filmům z trilogie o Ceasarovi o něco přímočařejší dobrodružství. Přesto podědilo jistou poetiku, díky které se po bok hezkých, ale vyprázdněných atrakcí konkurence nezařadí. Stejně jako starší filmy se jí totiž daří být efektní a zábavnou blockbusterovou podívanou, která nepostrádá duši, a po stránce triků jde o naprostou dokonalost, která veškerou konkurenci strká do kapsy.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Falcon, Aerofilms, Warner Bros., Disney © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast