Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Nabitá sezona Filmové filharmonie vrcholí koncerty Johna Williamse

Dva červnové víkendové dny budou ve znamení hudby Johna Williamse. Filmová filharmonie uzavře letošní sezonu 8. a 16. června v pražském Rudolfinu. Pod taktovkou Marka Prášila představí dílo dnes již dvaadevadesátiletého autora, jehož hudba provází filmové fanoušky napříč generacemi.

John Williams (foto: archiv)

Harry Potter, Star Wars, Schindlerův seznam

Na koncertě nebude chybět hudba z Williamsových klasik jako jsou monumentální znělky ze čtvrté a sedmé epizody Star Wars, dobrodružná témata z Jurského parku či Indiana Jonese nebo Hedwig’s Theme z prvního dílu filmové série o Harry Potterovi. Stejně tak se i tentokrát mohou posluchači připravit na ikonické emotivní houslové sólo z filmu Schindlerův seznam v podání koncertního mistra Davida Pokorného.

Koncertní mistr David Pokorný

Nově hrané skladby

Mezi novinkami programu nelze opomenout hudbu z filmů Válečný kůň a Andělin popel. „Neustálá práce na rozšiřování repertoáru je pro nás samozřejmostí. Kromě nestárnoucích klasik znějících na mnoha pódiích vnímáme jako velmi důležité obohacování koncertních programů o méně známá, avšak stejně kvalitní díla, která by pozornosti našich posluchačů neměla uniknout. Těší nás, pokud si posluchač z koncertu kromě skvělého zážitku odnese také něco nového – třeba včetně povzbuzení k dalšímu poznávání,“ vysvětluje dramaturg a ředitel orchestru Matěj Lehár.

Filmová filharmonie v Rudolfinu

Na pozici dirigenta se posluchačům tentokrát představí Marek Prášil, dirigent Národního divadla moravskoslezského a debutant Pražského jara 2022, který je jedním z nejvýznamnějších domácích představitelů své generace. Za dobu své kariéry již stihl spolupracovat s většinou největších českých orchestrů, pravidelně hostuje na zahraničních divadelních scénách i festivalových a soutěžních pódiích.

Dirigent Filmarmonie Marek Prášil

Před koncertem a o přestávce se mohou posluchači již tradičně těšit na cosplayery a občerstvení.

Oba koncerty, 8. a 16. června, jsou již téměř vyprodané. Poslední vstupenky lze zakoupit na www.filmharmonie.cz.

A co chystá Filmová filharmonie dál? Další sezonu zahájí orchestr 13. října opět v Rudolfinu. Téma bude již brzy odhaleno, ale ani tentokrát nebude chybět hudba Johna Williamse. Již tradiční vánoční koncerty se uskuteční o dvou adventních nedělích, a to 1. a 15. prosince.

-red-
foto/video: © Filmová filharmonie, Totalfilm Media 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast