Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Začíná 77. ročník Cannes, Palmu si odveze Meryl Streep, porotě předsedá režisérka Barbie

Na 40 tisíc návštěvníků očekává letošní Mezinárodní filmový festival na azurovém pobřeží v Cannes. Cenu za přínos kinematografii si hned na začátku převezme americká herečka Meryl Streep. Na festivalu bude mít premiéru Furiosa George Millera, které se v českých kinech dočkáme už příští týden, nebo očekávané sci-fi Megalopolis oscarového režiséra Francise Forda Coppoly. O ceny se letos uchází 22 snímků a porotě předsedá americká režisérka Greta Gerwig. Kromě akcentu na bezpečnost letos na festivalu bude přítomen také tým pro potírání sexuálního obtěžování. Český film je v programu tradičně zastoupen studentskou tvorbou. Letošní ročník vyvrcholí v sobotu 25. května vyhlášením Zlaté palmy.

The Second Act

Přehlídku započne francouzská komedie Quentina Dupiexe The Second Act o hercích a střetu otce s přítelem dcery. Hlavní role hrají Léa Seydoux, Vincent Lindon a Louis Garrel.

V porotě 77. ročníku festivalu v Cannes, které předsedá Greta Gerwig, zasednou turecká scenáristka a fotografka Ebru Ceylan, americká herečka Lily Gladstone, francouzská herečka Eva Green, libanonská režisérka a scenáristka Nadine Labaki, španělský režisér a scenárista Juan Antonio Bayona, italský herec Pierfrancisco Favino, japonský režisér Kore-eda Hirokazu a francouzský herec a producent Omar Sy.

Greta Gerwig (foto: archiv)

V programu se objeví také novinka Yorgose Lanthimose, který naposledy zaujal dramedií Chudáčci. Za pozornost stojí také horor The Shrouds (Rubáše) Davida Cronenberga. V soutěži nechybí také nejnovější film Paola Sorrentina.

Rubáše

Na festival krom Meryl Streep dorazí i Richard Gere. Na závěr dostane cenu za přínos George Lucas. Chybět nebude vycházející irská hvězda Barry Keoghan (Saltburn, Víly z Inisherinu) nebo Anya Taylor-Joy, která uvede zmiňovanou Furiosu: Ságu Šíleného Maxe.

Barry Keoghan v hitu Saltburn

Mimo hlavní soutěž se ve světové premiéře bude promítat westernový epos Horizon, An American Saga (Horizont, americká sága) o osidlování amerického západu od Kevina Costnera.

Český film má tradičně v soutěži jediného zástupce. V sekci La Cinef se v Cannes představí animovaná novinka Plevel od Poly Kazakové z Filmové akademie v Písku.

Tématem letošního ročníku je krom filmů také umělá inteligence (AI) ve filmu, rovnoprávnost žen a mužů nebo sexuální obtěžování.

-red-
foto/video: © Totalfilm Media, Vertical Entert. 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast