Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Smršť: Mrazivý thriller vypráví o rozkladu vztahu i vražedném počasí (recenze)

V Karpatech či Tatrách existuje fenomén, kterému meteorologové říkají halný vítr. Rychlé změny tlaku, které vyvolává, v lidech mohou probouzet podráždění, nervozitu, dokonce agresi. Některé zdroje dokonce v souvislosti s ním mluví o zvýšeném počtu sebevražd. Mohl tenhle větrný démon mít něco společného se záhadnou smrtí čtyř lidí, ve které hrála roli nepochopitelná souhra maniakálního chování, střelby a dopravní nehody?

Tomáš Maštalír a Anna Geislerová (foto: Bontonfilm)

Krize vztahu

Ústřední dvojici, forenzního psychologa Martina a jeho ženu Pawlu ztvárnilo česko-slovenské duo Tomáš Maštalír a Anna Geislerová. Postrádáte-li v prvních momentech mezi nimi partnerskou chemii, záhy zjistíte, že nejde o chybu castingu. Ti dva zrovna prochází velmi nepříjemnou krizí, a pro neobyčejně zraňující slova opravdu nejdou daleko.

Mysteriózní a fyzicky nepříjemné

Přítomen je pro Bebjakovu tvorbu již poměrně povědomý motiv truchlení, a je to právě hluboce zakořeněné trauma, kvůli kterému se hrdina rozhodne rozplést několik let starý případ „jízdy smrti,“ když obdrží tajemnou zásilku plnou potenciálních důkazních materiálů. Distributor a databáze mezi žánry filmu uvádí i horor. Očekávání hektolitrů krve a přeřvaných lekaček by ale od pravdy bylo daleko; Smršť mrazí spíš mysteriózní, nepříjemnou atmosférou, jedem probublávajícím v dialozích a skoro až fyzicky nepříjemnými momenty. Způsob, jakým film pracuje s fyzičnem a tajemnem, místy připomene třeba o dva roky starší slovenský kousek Světlonoc, chvílemi dokonce ale i žánrovky od A24.

Všechno, co se nám děje, je divný,“ pronese v jeden moment Pawla. V tom má velkou pravdu. Zejména zajímavá je scéna, ve které se hudba hrající ústřední dvojici k tanci začne zadrhávat, aby sebou o pár okamžiků později již surreálně trhal celý parket; v hlavě utkví ale i lascivní pacienti ukájející se za nemocniční plentou nebo hodně neveselé variace na potterovské: „Žer slimáky!“ nebo „Život si najde cestu“ z Jurského parku.

Michal Režný (foto: Bontonfilm)

Vypiplaný vizuál

Se starší režisérovou tvorbou Smršť pojí i vypiplaný vizuál. V čele s kameramanem Martinem Rauem tak tvůrci divákovi servírují sérii promyšleně komponovaných, efektně chladných, víc a víc znepokojivých obrazů, které výrazně dokreslují nepříjemnou atmosféru filmu. Efektní je i zvuková stránka, pohrávající si s nejrůznějšími ruchy počasí a teskným minimalistickým soundtrackem.

Pravda, nelineárnímu vyprávění v první polovině občas lehce kolísá tempo. Jak se dynamika vztahu výborně zahrané ústřední dvojice ale s vyšetřovanou rosničkovskou záhadou víc a víc proplétá, stává se Smršť napínavou podívanou, která vstříc neveselému, ale uspokojivému finále pádí bez většího škobrtání.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
3.5

Smršť (2024)

Smršť zajímavě kombinuje temnou osobní linku těžce zkoušeného páru se tajemným kriminálním případem. Výsledný solidní thriller oproti žánrové konkurenci ozvláštňují hororové prvky, mysteriózní atmosféra, divácky velmi nepříjemné momenty a audiovizuální stránka, vyplatí se mu tedy v rámci česko-slovenské tvorby věnovat pozornost.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © Bontonfilm 2024

Smršť
Horor / Thriller
Slovensko / Česko, 2024, 121 min
Premiéra: 04.04.2024 Bontonfilm
Režie: Peter Bebjak
Předloha: Jozef Karika (kniha)
Scénář: Peter Balko
Hrají: Tomáš Maštalír, Aňa Geislerová, Adrian Jastraban, Ivan Letko, Éva Bandor
Produkce: Rasťo Šesták, Peter Bebjak

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast