Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

První ukázka dvojky Jokera je tady: Na Phoenixe čeká Harley Quinn s tváří Lady Gaga

Je tu první ukázka pravděpodobně nejočekávanějšího filmu letošní podzimní sezóny. Joker z roku 2019 byl nominován na 11 Oscarů a stal se nejvýdělečnějším erkovým filmem s miliardovou tržbou. Joaquin Phoenix a Lady Gaga dorazí společně do kin již 3. října v pokračování nazvaném Joker: Folie à Deux. Podívejte se na video.

Pokračování má v rukou opět režisér Todd Phillips. Phoenix se vrací k roli Arthura Flecka a Lady Gaga se představí jako Harley Quinn.

Většina děje je zatím držena pod pokličkou. Víme ale, že dvojka bude částečně muzikál. Odtud také pramení angažování Lady Gagy, která se v posledních letech krom zpěvu prosadila jako velmi dobrá herečka.

Folie à deux

Pokud luštíte, co znamená na první pohled krkolomný název filmu, není to složité: „Folie à deux“ je označení pro dva lidi se sdíleným duševním onemocněním. Film se tak bude s největší pravděpodobností věnovat historii jejich vztahu a prozkoumá i jejich psychiku. Dvojka Jokera navíc není nijak ukotvena časově ani dějově s DC univerzem. Todd Phillips se tak nemusel na nic ohlížet. Příběh se odehrává v roce 2022, což potvrdil sám režisér. Scénář napsal společně se Scottem Silverem, který je podepsán i pod úspěšnou jedničkou.

Folie à deux (francouzsky „bláznovství dvou“), známé také jako sdílená psychóza nebo sdílená porucha s bludy (SDD), je vzácný psychiatrický syndrom, při kterém se bludy a někdy i halucinace „přenášejí“ z jednoho jedince na druhého.

Joker: Folie à Deux (foto: Vertical)

Artový komiksový thriller se spoustou nominací a cen

První Joker získal velké množství nominací a cen, včetně cen BAFTA, Critics Choice, Zlatých glóbů, Screen Actors Guild a dalších. Nominován byl na 11 Oscarů, včetně nejlepšího filmu, režie a nejlepšího adaptovaného scénáře. Nakonec si sošku odnesl jen Phoenix za Nejlepší herecký výkon v hlavní roli. 

Spolu s Phoenixem a Gagou si svou roli zopakuje i Zazie Beetz, která hraje Sophie Dumondovou, Arthurovu sousedku, kterou pronásledoval v prvním filmu.
Nově se v pokračování objeví Brendan Gleeson (Víly z Inisherinu), Catherine Keener, Harry Lawtey nebo Jacob Lofland.

-red-
foto/video: © Warner Bros., Vertical Entertainment 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast