Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Dny Evropského filmu startují, přinesou portrét Dálího nebo novinku Jessicy Hausner

Ve čtvrtek 4. dubna začíná v Praze, Brně a Ostravě 31. ročník festivalu Dny evropského filmu (DEF), který přináší pestrý výběr tří desítek nejaktuálnějších cenami ověnčených filmů věhlasných režisérů i svěží debuty. Diváci se mohou těšit na komedie, dramata, animované i dokumentární filmy. Festival zahájí výstřední filmový portrét světoznámého malíře Salvadora Dalího Daaaaaalí! v režii Quentina Dupieuxe.

Daaaaaalí! – zahajovací film festivalu

Dále program nabízí například animovaný film oscarového režiséra Fernanda Trueby Zastřelili pianistu, vítězný film loňského ročníku MFF Karlovy Vary Blažiny lekce, nový dokumentární film Wima Wenderse Anselm, oceňovaný debut Miky Gustafson Ráj v plamenech nebo dokument o udržitelné módě Fashion Reimagined. Pro nejmenší diváky je na programu například animovaný film Čtyři duše kojota.

„Každoročně se snažíme do českých kin přinést výběr mezinárodně oceňovaných filmů, které se vesměs do běžné kinodistribuce nedostanou. Zároveň představujeme pestrý výběr nejrůznějších témat evropských filmařů, ať už se jedná o mezilidské vztahy, pohledy do historie nebo palčivé problémy současnosti,“ doplňuje dramaturg festivalu Šimon Šafránek.

Pět programových sekcí

Festivalový program, který většinu filmů nabídne v české premiéře, je rozdělen do pěti tematických sekcí: soutěžní sekce Poprvé uvádí silné debutové snímky, druhá soutěžní sekce Film & hudba láka na pestrý výběr filmů, ve kterých prim hraje hudba, a sekce Panoráma přináší snímky filmových matadorů. Sekce Živá planeta je tradičně věnována ekologii a přírodě.

Jessica Hausner se svou novinkou

V sekci Pocta se festival tentokrát zaměřil na tvorbu režisérky a scenáristky Jessicy Hausner, která se osobně festivalu zúčastní a mimo jiné uvede její nejnovější film Club Zero. Sekce Živá planeta je tradičně věnována ekologii a přírodě.

Film vstupuje do českých kin už 11. dubna

I v letošním roce je pro návštěvníky festivalu připraven bohatý doprovodný program, který nabízí nejrůznější diskuze, projekce pro seniory a pro školy, semináře pro filmové profesionály i dílny animace pro děti.

Všechny filmy jsou uváděny s českými a anglickými titulky.

Hlavní část Dnů evropského filmu proběhne od 4. do 9. dubna v Praze v kinech Světozor, Edison Filmhub a v kině Přítomnost, v Brně pak v kině Art. Ostravské části festivalu bude patřit od 4. do 10. dubna Minikino. Od 10. do 14. dubna nabídne festivalové filmy další desítka kin v České republice.

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěžních sekcí se uskuteční 9. dubna.
Vstupenky a program jsou k dispozici na www.eurofilmfest.cz.

 -red-
zdroj: Silvie Marková
foto/video: DEF, Aerofilms 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast