Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Podcast s Jiřím Konečným: Václav Havel jako filmový hrdina #chybitenam

Dramatik, disident, první prezident hned dvou státních útvarů a nakonec na sklonku života i filmař. Řada lidí na něj vzpomíná jako na vzor společenské odpovědnosti a nejlepšího politika našich dějin, jiní mu nemohou přijít na jméno. Tak či onak ale Václav Havel nechává málokoho chladným. Jeho étos přirozeně s sebou nese i velkou pozornost filmových kamer. O jeho životě už vzniklo několik hraných i dokumentárních děl, nejnověji pak ten s názvem Tady Havel, slyšíte mě? který mapuje jeho odcházení.

Prezident, občan, přítel, manžel

Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života… Unikátní dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? představuje Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu, natočeného během posledních let jeho života.

Film vstupuje do kin v době, kdy Havlův myšlenkový odkaz a důraz na individuální svobodu ve společnosti rezonují silněji než kdy dříve. Václav Havel k nám znovu promlouvá. A my se s ním můžeme znovu setkat,“ hlásá synopse.

#chybitenam

Jak vznikla marketingová kampaň #chybitenam ? Bylo toto chybění impulsem vzniku filmu? Proč přichází právě teď? Není využití některých záběrů nemocného exprezidenta už za hranou?

S ostříleným producentem Jiřím Konečným, který je pod novým dokumentem podepsán, jsme si povídali o Václavu Havlovi jako filmovém hrdinovi, o tom, čím nás jako postava vlastně tak fascinuje nebo o tom, nakolik dnes vzpomínáme spíš na jeho ideu, spíš než na člověka, jakým asi skutečně byl.

Jestliže je osobnost, která mě inspiruje a vede mě po dobré cestě, tak to kvituju. Těhle věcí v životě není hodně. Zlo se pěstuje a rozsévá snadněji. Jestliže tedy jsem schopen v někom najít inspiraci, nechat se jím pozdvihnout, stát se díky němu lepším člověkem, tak i kdyby jeho obraz neodpovídal realitě, je potřeba si takového pozitivního odkazu cenit,“ zamýšlel se třeba filmař v jedné rozsáhlých odpovědí.

Symbolická tečka?

Jak vlastně z pozice zkušeného filmaře producent hodnotí hraná ztvárnění Havla Markem Danielem a Viktorem Dvořákem? Jak se podle něj vydařil celovečerní film Slávka Horáka? A je nový dokument vzhledem k tomu, že pokrývá poslední roky Havlova života, takovou symbolickou tečkou za tou spoustou filmů, které o něm už vznikly? I to byla témata našeho zhruba čtyřicetiminutového povídání.

Totalfilm Podcast najdete ve všech oblíbených podcastových aplikacích a kromě rozhovorů a auidorecenzí v něm najdete i pravidelná shrnutí filmových a televizních novinek. Zajímat vás může třeba náš předchozí rozhovor s Jiřím Konečným; pokud raději čtete, mrkněte na rozhovor s Annou Geislerovou nejen o její roli Olgy Havlové.

Nový dokument Tady Havel, slyšíte mě? vstupuje do kin 11. dubna.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast