Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Zemřela vynikající česká herečka Jana Hlaváčová

Jednou z nejuznávanějších českých hereček všech dob byla jednoznačně Jana Hlaváčová. Významná česká filmová, televizní a divadelní herečka a pedagožka zemřela v sobotu 13. ledna ve věku 85 let. Ve filmu debutovala v roce 1959 v komedii Kam čert nemůže. Na divadle ztvárnila desítky rolí na prknech Národního divadla nebo v Divadle na Vinohradech. V posledních letech se herečka potýkala s Parkinsonovou nemocí.

Jana Hlaváčová po boku Miroslav Horníčka v komedii Kam čert nemůže

Ve filmu ztvárnila nezapomenutelné komediální i dramatické role. Většina diváků si ji pamatuje z básnické série Dušana Kleina. V televizi excelovala i v mnoha dramatických rolích, z nichž vyniká zejména těžce zkoušená matka a manželka v dramatu Ikarův pád o životě s alkoholikem. Vynikající byla jako císařovna v Záskoku pro Sissi. Hrála i v pohádkách (Třetí princ, Sedmero krkavců, Anděl Páně). Nezapomenutelné jsou její role v adaptaci díla Boženy Němcové V zámku a podzámčí. Bavila také jako domovnice v legendárním seriálu Byl jednou jeden dům. Nověji zaujala jako redaktorka v komediálním seriálu o zákulisí módní redakce Dokonalý svět.

Jana Hlaváčová v sérii Básníci

Nejdelší čas na divadelních prknech strávila na prknech Národního divadla, následně se přesunula do Divadla na Vinohradech. Začínala v šedesátých letech v Divadle J. K. Tyla v Plzni.
Věnovala se také dabingu. Je držitelkou mnoha cen, včetně Thálie za celoživotní mistrovství. Podobnou cenu má také za mistrovství v dabingu.

Dlouhá léta učila na pražské DAMU, kterou sama vystudovala. Vychovala tak řadu hereckých hvězd současnosti.

Herečka tvořila manželský pár s již zesnulým hercem Luďkem Munzarem. Herectví se věnuje také její dcera Bára Munzarová.

-red-
foto/video: Archiv, NFA 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast