Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Noční koupání: James Wan čeří vody hororu bazénovými monstry

Kdo tvrdí, že jako dítě netoužil po bazénu za domem, lže. Další spolupráce hororových ikon, studia Blumhouse a producenta Jamese Wana, se ale možná pro modré díry plné chloru stane něčím podobným, čím se Čelisti staly pro žraloky. 

Noční koupání je celovečerní adaptací stejnojmenného kraťasu z roku 2014, ve kterém se pár temp na potemnělé zahradě rychle vyvrbí v děsivou a krvavou záležitost.

Nováčci Bryce McGuire a Rod Blackhurst tehdy zčeřili žánrovou vodu atmosférickým, čtyřminutovým virálkem, jehož námět navazoval na jejich osobní zkušenost s vyrůstáním na Floridě. Tropickou zemi na jihu USA oceány omývají ze tří stran a žraločí a aligátoří útoky, záplavy či utonutí kamaráda tu nejsou něčím úplně neobvyklým. Bez možnosti utéct do vody tu ale přežíváte letní měsíce jen s velkým nepohodlím.

Tenhle ambivalentní vztah k mocnému živlu a tolika lidem povědomý strach, kvůli kterému se pár metrů široká a pár centimetrů hluboká betonová díra může ve tmě proměnit v nekonečně děsuplnou hlubinu, se zhmotnila v podobě konceptu, který zaujal nejen diváky na internetu, ale i producenty.

Celovečerní verze filmu vstoupila do produkce o dlouhých devět let později, vloni touhle dobou, kdy spolupráce Jamese Wana a Blumhousu zrovna nesla první ovoce v podobě úspěšné M3GAN. Původní scénář kraťasu pro jeho celovečerní podobu rozpracoval jeden z tvůrců původního kraťasu. Zaměřil se tentokrát nejen na mytologii vody z prokleté studně přání, ale i na postavy, jejich traumata a ambice, a kamery se mohly rozjet.

Nové Noční koupání vypráví o Wallerových, kteří se do domu s bazénem přestěhuje kvůli rehabilitačním potřebám hlavy rodiny, bývalého baseballisty trpícího postupující neurotickou chorobou. Jeho cviky pod hladinou i vodní radovánky ratolestí a manželky ale netrvají dlouho. Zdravotní stav se mu sice díky blahodárným spodním vodám, které do bazénu vyvěrají, rapidně zlepšuje; celý objekt ale má za sebou hodně ošklivou minulost, jejíž dozvuky se projevují právě pod hladinou. Číhá pod ní cosi smrtícího.

Výsledek míří hlavně na ty fandy žánru, kteří se někdy s obavami a obezřetností dívali směrem k pleskajícímu bazénovému filtru, případně se po vzoru Vyvoleného děsí pádu do bazénu překrytého plachtou. Mrazivější hru Marca Polla, než jakou v tomhle bazénu uvidíte, jste asi taky nezažili. Plavání a potápění, kdy občas nevíte, kde je nahoře a kde dole nebo vaše zorné pole při kraulu rytmicky rozostřuje voda, jsou navíc super záminkou k efektním kamerovým hrátkám.

Navzdory povedenému kraťasu, zajímavému pozadí vzniku snímku, slušnému traileru a jeho obstojné sledovanosti vás možná napadá, jestli se efektní nápad s bubákem v bazénu podařilo obalit desítkami minut smysluplného děje. Vždyť jestli nás žánrová historie něco už mnohokrát naučila, tak to, že co funguje pět minut, na plnohodnotnou stopáž rozhodně stačit nemusí. Stačí si vzpomenout na pár let staré Zhasni a zemřeš, ve kterém jednoduchou, ale efektní premisu se zhasínám lampičky v celovečerní verzi vyplnila spousta vaty.

Jestli Noční koupání dopadlo podobně, se můžete přesvědčit v kinech od 4. ledna.

Martin Mažári, Totalfilm
foto: © CinemArt, Blumhouse 2024 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast