Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Mezipatra vyhlásila vítěze, porotu si získal jihokorejský trans film Paví tanec

Ve středu 8. listopadu proběhlo slavnostní zakončení 24. queer filmového festivalu Mezipatra, který představil celkem 69 snímků. Během ceremoniálu v kině Lucerna byly uděleny ceny nejlepším filmům. Cenu hlavní poroty pro nejlepší celovečerní film získal snímek Paví tanec (Gong-jak-sae) režiséra Sung-bin Byun. V pátek 10. listopadu se festival přesouvá do Brna, kde pokračuje až do 17. listopadu, kdy bude na slavnostním zakončení udělena také divácká cena.

Paví tanec

“Film nádherně nabourává často až příliš snadno zjednodušované binární systémy: jako třeba dvojice odmítnutí a přijetí, města a venkova, moderního a tradičního, hanby a hrdosti. Propojuje tradiční rituály s moderní queer kulturou (tanec, make-up, módu) a jejich prostřednictvím se zamýšlí nad univerzálními prožitky truchlení a odpuštění. S jemným humorem a sebevědomou trans protagonistkou se vydává za hranice konvenčních narativů o boji s vlastní identitou. Namísto toho zobrazuje mnohovrstevnatost queer identity a představuje queer hrdinku, která může být inspirací pro svou rodinu, přátele i společnost.“

Zvláštní uznání udělila porota brazilsko-francouzskému snímku Pravidlo 34 (Regra 34)

Je to velice silné ženské volání po svobodě a spravedlnosti. Film toho provokativně dosahuje prostřednictvím mnoha rozličných vrstev, díky kterým je rozlišení mezi veřejným a soukromým proměnlivé. Prozkoumává hranice konsensuálního násilí, kontroly a využívání moci a staví je do kontrastu se zneužíváním a nekonsensuálním domácím násilím. Spolu s pozoruhodnými hereckými výkony a překrásným zobrazením bisexuálnch postav inspiruje k reflexi dnešního světa.

Pravidlo 34

Cenu studentské poroty pro nejlepší krátký snímek získal kanadský film Bezesná noc (Nuit Blonde):

“Film pokládá na stejnou rovinu touhy lidí žijících s poruchou autistického spektra. Pracuje přitom s žánrovými konvencemi na rovině estetiky i dynamiky vztahu dvou mužů z různých světů, aniž přitom spadá do klišé, naopak se drží v citlivě realistické rovině.”

Bezesná noc

Zvláštní uznání si odnesl krátký film Neo Nahda režisérky May Ziadé z prostředí Káhiry ve 20. letech.

 

V pátek 10. listopadu se festival přesouvá do Brna, kde pokračuje až do 17. listopadu, kdy bude na slavnostním zakončení udělena také divácká cena.

-red-
zdroj: Radek Mojžíš
foto: © Mezipatra 2023

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast