Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Kaurismäkiho novinka Karaoke blues míří na česká plátna (video)

Novinka finského režiséra Akiho Kaurismäkiho Karaoke blues měla svou světovou premiéru na festivalu v Cannes, kde okouzlila místní, mnohdy značně cynické, publikum. Pomyslná čtvrtá část jeho Helsinské trilogie z prostředí pracující třídy z devadesátých let (Děvče ze sirkárny) sleduje nepravděpodobnou love story mezi ženou Ansou, jež se nebojí vzepřít každodennímu bezpráví, a dělníkem Holappou, jehož roztržitost mu přináší časté problémy. Novinku uvidíme v kinech už 16. listopadu.

„Rozhodl jsem se natočit příběh o tématech, díky nimž by lidstvo mohlo mít budoucnost: o touze po lásce, solidaritě, naději a úctě k ostatním lidem, přírodě a všemu živému i mrtvému,“ říká o své možná trochu netradiční žánrové volbě šestašedesátiletý finský režisér. „S podmínkou, že si to toto téma zaslouží,“ dodává vzápětí.

Z filmu prosyceného něžným humorem čiší Kaurismäkiho láska k filmovému médiu. „V tomto filmu nenuceně smekám svůj příliš malý klobouk před svými ikonami – Bressonem, Ozuem a Chaplinem,“ komentuje mnohočetné popkulturní narážky.  S humorem sobě vlastním však neotálí dodat: „A tak jsem za toto případné katastrofální selhání zodpovědný výhradně já sám.“

Karaoke blues (foto: Aerofilms)

Film měl svou světovou premiéru na Filmovém festivalu v Cannes, odkud si odnesl Cenu za režii a též se umístil na prvním místě v prestižním novinářském hodnocení, tzv. jury grid. Média nešetří chválou, „ryzí a okouzlující lovestory ,“ zní z úst magazínu Awards Watch. Deadline mluví jako o „naprostém festivalovém klenotu,“ Guardian zas jako o neskutečně zábavné feel-good komedii v rytmu rock ‚n‘ rollu.“ Mezinárodní novinářská asociace FIPRESCI pak udělila Karaoke blues cenu za Nejlepší film roku.

Film se s velkým úspěchem představil v předpremiéře publiku na Mezinárodním filmovém festival v Karlových Varech, kde sbíral nadšené ohlasy kritiků i diváků, kteří mu udělují velice vysoké hodnocení 83% na filmové databázi ČSFD.

 

-red-
zdroj: B. Mrazíková, Aerofilms
foto/video: © Aerofilms 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast