Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Ceny z Jihlavy si vezou filmy o Ukrajině, loděnicích, útoku kyselinou i klimatu

O víkendu vyvrcholil letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Kategorii Česká radost vyhrál snímek Světloplachost Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka. Sekci Opus Bonum opanoval chorvatský film Loď. Divákům se nejvíc líbil snímek Moje nová tvář. Film Jiříkovo vidění pak získal Cenu studentské poroty sekce Česká radost. Cenu za přínos světové kinematografii si odvezl Béla Tarr.

Podle porotců se autorům snímku Světloplachost podařilo z otřesné reality současné války na Ukrajině vykřesat poetickou a filmově působivou vizi světa dětství. Oceňujeme navíc odvahu natáčet v tak náročných podmínkách. Univerzální rozměr filmu odhaluje nejen obrazy války na Ukrajině. Připomíná nám škálu obrovských lidských tragédií poznamenaných válečnými konflikty, které na nás doléhají v podobě dlouhotrvající uprchlické krize a v dnešních dnech prostřednictvím hororových výjevů v Gaze. Do českých kin pak Světloplachost vstoupí 23. listopadu.

Oceněný snímek Loď vypráví o zániku jedné z největších chorvatských loděnic, jehož autorem je filmový publicista a dokumentarista Elvis Lenić. Snímek dostal podle poroty cenu za působivý, důkladně propracovaný a obrazově úchvatný příběh chorvatské loděnice, jejíž vzestup a pád zrcadlí politické osudy bývalé Jugoslávie.

Cenu diváků dostal působivý film o ženě, která přežila útok kyselinou a znovu nastartovala svůj život. Moje nová tvář je právě k vidění v našich kinech. Celovečerní snímek oceňované novinářky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové přináší ojedinělou osobní výpověď Martiny, která se po brutálním útoku bývalého partnera snaží najít sílu znovu žít.

Do českých kin právě vstupuje i film Jiříkovo vidění, který dostal kromě ceny v Jihlavě tento týden také pozvánku na klimatický summit COP28, kde se bude promítat mezinárodnímu publiku. “Je to to pro nás velký úspěch. Děkujeme! Filmu se podařilo zabodovat u mladého publika a zaujal i odborníky, kteří jej vybrali do speciální sekce na nadcházejícím klimatickém summitu COP28,” říká producent filmu Jan Bodnár.
Výherním filmem se Jiříkovo vidění stalo proto, že jde podle poroty o hravý snímek s aktuálním tématem, jehož autorka v něm s nevídaným šarmem vypráví o komplikované cestě otce a dcery za osvětou celého světa.
Česká naděje na záchranu planety jde do kin už 2. listopadu.

Cenu za přínos světové kinematografii letos dostal významný maďarský režisér Béla Tarr, jehož poslední film Turínský kůň (2011) byl oceněn například na festivalu Berlinale velkou cenou poroty, pro mnohé kritiky šlo o film roku.

-red-
foto/video: © Totalfilm Media 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast