Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Festival blízkovýchodních filmů Al Qamar začíná už tento týden

Konec srpna přinese oslavu superúplňku a blízkovýchodní kultury Al Qamar v kině Edison Filmhub. Od 31. 8. do 3. 9. 2023 vás distribuční společnost Film Europe, festivalový ředitel Ryan Keating a spolek studentů Madžlis zvou na přehlídku plnou tradičního jídla, rozmanité současné kinematografie a kultury, kterou dokáže přinést pouze Blízký východ a severní Afrika.

Al Qamar je festival filmu, jídla a kultury Blízkého východu a severní Afriky. Své jméno bere z arabského „qamar“, tedy měsíc, a proto začne se srpnovým modrým úplňkem. Nabídne rozmanitý výběr kvalitních snímků, skvělé regionální občerstvení z jordánského Bistra Habibi, Měsíční trhy s keramikou, šperky, parfémy a dalšími cennostmi z obchodů Krásy Orientu a Anar Persian Art, tetování hennou nebo blízkovýchodní zákusky. Trhy se budou konat od 31. 8. do 2. 9. v odpoledních a večerních hodinách, ve čtvrtek a v pátek od 16:00 do 22:00 a v sobotu od 15:00 do 22:00.

Festival zahájí exkluzivní předpremiéra filmu Houria (2022) od režisérky Mounii Meddour, vyprávějící příběh Hourii (Lyna Khoudri), která pracuje přes den jako uklízečka, aby si vydělala na živobytí, a v noci sází na nelegální zápasy. Jednoho dne vyhraje sázku na výsledek finálového zápasu, napadne ji ale Ali, který chce dostat zpátky své peníze. Když se Houria probudí v nemocnici, její prognóza není dobrá: je neschopna mluvit a je jasné, že už nikdy nebude tančit. Houria však odmítá opustit svůj sen a vrhá se s vervou do boje s tělem i osudem. Projekci filmu bude doprovázet debata s Mílou Janišovou, expertkou na literaturu frankofonní severní Afriky, kterou povede Ryan Keating.

Mezi další filmy, které na festivalu budou moct diváci vidět, patří Kafarnaum (2018), oscarového nominanta na nejlepší zahraniční snímek, sledující chlapce, který zažaluje rodiče za to, že mu dali život. Po projekci bude následovat Q&A s novinářem a expertem na kinematografii Blízkého východu, Joeyem Ayoubem.

Následující festivalový den přinese trojici filmů, a to vítězný film Berlinale 2015 z ilegální dílny Džafara Panahího Taxi Teherán (2015), snímek Casablanca Beats (2021) z hlavní soutěže Cannes předminulého roku a zážitek v podobě živého hudebního doprovodu multitalentovaného syrského hudebníka Marwana Alsolaimana k němému filmu z roku 1924 Zloděj z Bagdádu. Kulturní program tím ale nekončí, na Al Qamaru budou moct diváci zažít i party v Edison Café, kterou roztančí marockou hudbou DJ Iuba.

Začátek festivalového víkendu představí strhující politický thriller z Káhiry, který si z festivalu v Cannes 2022 odnesl cenu za nejlepší scénář Chlapec z nebe (2022) nebo krimi thriller Svatý pavouk (2022) otevírající případ zbožného sériového vraha sexuálních pracovnic, po kterém bude následovat Q&A s íránskou filmovou expertkou Faribou Šumanskou. Nebude chybět ani nesmírně silný a jemný portrét rodiny rozvrácené kvůli budoucnosti malého muslimského chlapce, film Rebel (2022), který doprovodí online Q&A s Adilem El Arbim, jedním z režisérského dua. Připojí se k němu také bejrútské centrum pro uprchlíky Alsama Project.

Poslední den Al Qamaru bude zaměřen na Queer tématiku v blízkovýchodních filmech. Film To musí být nebe (2019) převypráví v nádherných obrazech zachycenou bajku o hledání domova a vlastní identity. Animovaný snímek Utéct (2021) ověnčený cenami z festivalu v Sundance 2021 (Velká cena poroty) a Evropskými filmovými cenami (Nejlepší dokument 2021, Nejlepší animovaný film 2021) ukáže skutečný příběh muže, Amina, kterého blížící se manželství přinutí poprvé odhalit svou skrytou minulost. Poslední panelová diskuze festivalu bude následovat po filmech Utéct (2021) a Modrý Kaftan (2022) s Robertem Moussou, ředitelem Soura Film Festival a filmařkou Farah Abou Kharroub.

Nechte se pohltit kulturou Blízkého východu a severní Afriky a poznejte tyto regiony v kině Edison Filmhub z nové perspektivy. Pro více informací navštivte webovou stránku festivalu.

-red-
zdroj: Denisa Nováková
foto/video: Al Qamar, Film Europe © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast