Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Zemřela režisérská legenda Juraj Jakubisko

Zemřel významný slovensko-český režisér Juraj Jakubisko. Bylo mu 84 let. Zprávu potvrdila Rozhlasu a televízii Slovenska jeho dcera Janette. K jeho nejznámějším filmům patří populární slovenská pohádka Perinbaba, seriál Tisícročná včela, Teta nebo drama Báthory. Do kin letos má vstoupit pokračování Perinbaby. Uvedení v kinech se tedy režisér již nedočká.

Nejznámější slovenský režisér natočil desítky hraných i dokumentárních filmů, které získaly řadu prestižních ocenění. Často byl označován za slovenského Felliniho. Jeho tvorba se vyznačovala lehce rozpoznatelným snovým stylem a výraznou poetikou.

Debutoval dlouhometrážním hraným filmem Kristove roky (1967). Filmy Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a tragikomedie Dovidenia v pekle priatelia (1970, dokončena 1990) byly v 70. letech normalizační cenzurou zakázané a Jakubisko se mohl věnovat jen dokumentární tvorbě. Až v roce 1979 natočil hraný film Postav dom, zasaď strom a v roce 1980 třídílný televizní film Nevera po slovensky. Vrcholem jeho tvorby 80. let je historická sága Tisícročná včela (1983), která získala řadu ocenění podobně jako filmová pohádka Perinbaba (1985). Ve filmech Sedím na konári a je mi dobre (1989) a Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992) se tématem milostného trojúhelníku vrátil ke své tvorbě 60. let.

Juraj Jakubisko (foto: Česká televize)

Od roku 1993 žil v Praze, kde natočil filmy Nejasná zpráva o konci světa (1997), Post coitum (2004) a Bathory (2008). Byl členem Evropské filmové akademie, od roku 2001 docentem na FAMU.
Jakubisko byl držitelem Českého lva i několika cen z festivalu v Benátkách.

-red-
foto/video: Totalfilm Media, Bontonfilm, Česká televize 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast