Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Další úspěch pro Michaelu Pavlátovou: Moje slunce Mad je nominováno na francouzského Césara

Po úspěchu na mnoha světových festivalech i domácí scéně zaznamenal koprodukční česko-francouzsko-slovenský film režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad další velký úspěch, získal nominaci na prestižní cenu francouzské akademie César 2023 v kategorii celovečerní animovaný film. Jde o další úspěch pro českou animaci a také o další z řady významných ocenění pro tento snímek, který již získal například nominaci na Zlaté glóby nebo Cenu poroty na festivalu animovaných filmů v Annecy.

Ve francouzských kinech snímek Moje slunce Mad v loňském roce uvedla s úspěchem u diváků i kritiky distribuční společnost Diaphana. O zlatou sošku se bude režisérka ucházet na slavnostním večeru 24. února. Dalšími nominovanými filmy v této kategorii jsou Myška a medvěd na cestách (Ernest et Célestine: Le Voyage en Charabie) a Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo. Producenty Moje slunce Mad za Českou republiku jsou Kateřina Černá a Petr Oukropec ze společnosti Negativ, která slavila i mezinárodní úspěch s animovaným filmem Alois Nebel, jenž získal Evropskou filmovou cenu v kategorii animovaných filmů.

Film Moje slunce Mad zasazený do prostředí Afghánistánu vznikal osm let. Do tuzemských kin jej uvedla 21. října 2021 společnost Aerofilms s českým dabingem. Ve světě je film uváděn v mezinárodní jazykové verzi. Hlas hlavní hrdinky patří v obou verzích Zuzaně Stivínové, která tak zvládla roli v češtině, angličtině a jazyku darí.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Rozhovor s Michaelou Pavlátovou[/pullquote]

Snímek vypráví příběh Heleny, která začíná v Kábulu novou životní etapu po boku svého manžela Nazira, se kterým se seznámila na univerzitě v Praze. Pod jménem Herra si zvyká na nový životní styl Nazirovy velké afghánské rodiny. Ne všichni však mají v této rodině tak velké srdce jako Nazir a tolik smyslu pro humor jako pokrokový dědeček. Do jejího života vstupuje citlivý chlapec jménem Mad, i s jeho pomocí začíná Herra hledat domov v cizí zemi. Film vznikl na motivy novely Frišta novinářky Petry Procházkové.

Michaela Pavlátová na prestižním festivalu v Annecy

Režisérku Pavlátovou knižní předloha uchvátila nejen díky ironickým komentářům Evropanky, která se ocitla v intimitě muslimské rodiny, kam by se člověk běžně nepodíval. Přes mnohé rozdíly našla řadu důvěrně známých věcí. Animaci zvolila záměrně, i tak lze totiž odvyprávět mnohovrstevnatý příběh, což není ve světě ojedinělý postup. Na animaci se podíleli i koproducenti z Francie, animovalo se v pražském studiu Alkay a na ostrově Reunion. V hlavní mužské roli zní v mezinárodní verzi hlas afghánského herce jménem Haji gul Asir, v českém jazyce ho ztvárnil Hynek Čermák.

Oficiální vyhlášení nominací

-red-
zdroj: M. Reková, K. Bobková

foto/video: Aerofilms, Anifilm, Totalfilm Media © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast