Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

I Wanna Dance with Somebody: Film o Whitney vás spolehlivě roztančí (recenze)

Scenárista Anthony McCarten vytvořil další hudebně životopisný film. Po Freddie Mercurym a kapele Queen přichází na scénu popová a gospelová zpěvačka Whitney Houston. Jakožto nejoceňovanější umělkyně všech dob si za svůj život prošla mnohými úspěchy, ale i příkořími, spojenými především s užíváním drog. Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody zachycuje na stopáži sto čtyřiceti pěti minut její život od začátku kariéry, přes její zářný vrchol až po tragický konec jejího života.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Dokument v přestrojení[/pullquote]Srovnávání s Bohemian Rhapsody se Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody určitě nevyhne už právě kvůli tomu, že shodní tvůrci byli hlavním reklamním tahem. Na rozdíl od Bohemian Rhapsody, kdy se divák cítí jako fanoušek, co si koupil VIP lístky na koncert s osobním setkáním a vstupem do zákulisí, se u Whitney ocitáme v zadních řadách s magazínem o celebritách a jejím encyklopedickým heslem v ruce.

Film Whitneyin život rozhodně neskandalizuje, ale pohybuje se v druhé extrémní rovině plné náznaků a našlapování po špičkách kolem citlivějších témat. Například její vztah s asistentkou Robyn Crawford je dosti povrchově, až rozpačitě nastíněn a Robyn se v druhé polovině děje bez vysvětlení vytrácí.

Výsledek pak působí spíše jako dokument než našlapaný biopic, který diváka vezme za srdce. Tento snímek nabízí z hlediska příběhu velmi decentní a skromné vyprávění, na druhou stranu doprovázené opulentním vizuálem.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Hvězdná Naomi[/pullquote]Právě díky bohaté podívané, poutavé kameře, důmyslným střihům a autentickým hereckým výkonům Whitney nenudí. Nemluvě o tom, jak hudební pasáže skvěle zapadají do specifických momentů v jejím životě, kdy detaily v intimnějších scénách střídají videoklipové či koncertní záběry. Fanoušci její hudby si rozhodně přijdou na své.

V podání Naomi Ackie, kterou můžete znát třeba ze Vzestupu Skywalkera nebo druhé série seriálu The End of the Fucking World, jako by opravdová Whitney na plátně znovu ožila. Tato mladá herečka si zjevně nastudovala každý zpěvaččin pohyb a svým výkonem ze scénáře vytěžila maximum. Dokázala uvěřitelně zachytit růst citlivé ženy s velkým snem v kurážnou, avšak showbyznysem zlomenou superstar. Herecké eso Stanley Tucci vedle ní odvádí typicky solidní, čistou práci, aniž by na svou kolegyni vrhal stín. Je tedy radost tuto dvojici sledovat, jak proplouvá z barvitých osmdesátek až do ponuřejšího nového milénia.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
3

Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody (2022)

Whitney Houston: I wanna dance with somebody zpracovává život hudební hvězdy poctivě, ovšem s neosobním vyzněním. Kde film ztrácí naštěstí přidává perfektní audiovizuál, a špičkové herecké výkony v čele s Naomi Hackie, která Whitney vdechla druhý život. Na své si přijdou její fanoušci i nadšenci do filmu a hudby, nedá se ovšem říct, že by šlo o zlatý hřeb filmové tvorby v roce 2022.

Tereza Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2022

Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody
Životopisný / Hudební
Premiéra: 22. prosince 2022, Falcon
USA, 2022, 145 min
Režie: Kasi Lemmons
Scénář: Anthony McCarten
Kamera: Barry Ackroyd
Hudba: Chanda Dancy
Hrají: Naomi Ackie, Stanley Tucci, Tamara Tunie, Clarke Peters, Ashton Sanders, Nafessa Williams, Tanner Beard, Bria Danielle Singleton
Produkce: Jeff Kalligheri, Matt Jackson, Anthony McCarten, Thad Luckinbill, Trent Luckinbill, Molly Smith
Střih: Daysha Broadway
Zvuk: John Warhurst, Andy Nelson
Scénografie: Gerald Sullivan, David Offner, Tricia Peck
Kostýmy: Charlese Antoinette Jones

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast