Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

PSH Nekonečný příběh ukázal první trailer, na premiéru naváže koncert

Kapelu Peneři strýčka Homeboye neboli PSH zná v Česku snad každý. V překvapivě otevřeném a velmi osobním dokumentu se spoustou dosud nepublikovaných záběrů a soukromých archivů se však Vladimir 518, Mike Trafik a Orion nebojí jít na dřeň a být stejně upřímní jako jejich hudba. PSH Nekonečný příběh režiséra Štěpána FOK Vodrážky a scenáristy Petra Cífky o české hudební legendě ukázal první trailer a chystá se do kin.

Se scenáristou Petrem Cífkou i režisérem Štěpánem FOK Vodrážkou, autorem několika jejich klipů, členy kapely pojí dlouholeté lidské i profesní přátelství. Proto i na spolupráci kývli. Ze vzájemné důvěry vznikl film o kamarádství tří kluků, které spojila láska k hudbě a graffiti, zažili si své vrcholy i pády a kteří si jsou i po letech jsou si vzájemnou oporou. „Nechtěli jsme, aby o nás vznikl takovej ten klasickej rap dokument, kde vysvětluješ, co všechno jsi dokázal, co sis za to koupil, a že větší legenda, než jsi ty, vlastně široko daleko neni. Tahle parta filmařů byla záruka, že nepůjde o první plán. Nejzásadnější moment ale je, že taková věc nějak překvapivě utužila naše kamarádství,“ shodují se Vladimir 518 a Orion, jaké to bylo jít s kůží na trh.

PSH (foto: Ondřej Musil)

Stejně tak tvůrci Štěpán FOK Vodrážka a Petr Cífka nechtěli natočit klasický oslavný pomník. K dispozici měli velké množství archivů kapely, a to jak z videokazet, tak i z mobilů – tedy materiálu, jehož zveřejnění od tvůrců vyžadovalo velkou míru citlivosti a empatie a u kapely zase víry, že nebude použit vytržený z kontextu. Ve filmu nechybí samozřejmě ani pořádná dávka rapu, kterou si diváci mohou užít i díky textovým přepisům přímo v obraze, texty kapely PSH spolu s výraznou grafikou se tak stávají nedílnou součástí filmu.

Nekonečný příběh je o kamarádství. Každý den začíná nanovo a nikdy nekončí. Neustále přicházejí vzestupy, pády, chvíle lásky i nenávisti. A všichni doufáme, že to přátelství kluků z PSH takhle pojede dál, až do nekonečna, protože opravdové přátelství jen tak neskončí,“ uzavírá Štěpán FOK Vodrážka. Ve filmu se kromě Vinnetoua a Old Shatterhanda symbolizujících ono nerozlučné kamarádství objeví také DJ Wich, Roman Holý, Matěj Ruppert nebo Saskia Burešová.

PSH – Nekonečný příběh (foto: Bionaut)

PSH Nekonečný příběh si díky své bezprostřednosti a otevřenosti hlavních protagonistů získal nejprve srdce fanoušků na letošním MFF Karlovy Vary, kde získal Cenu diváků, následně vyprodal při speciálním eventu spojeným s debatou s kapelou pražská kina Přítomnost a Světozor, diskuse po filmu byla streamovaná do vybraných českých kin. Kapela je aktuálně na Nekonečné tour s projekcí filmu a koncerty v šesti českých a slovenských městech.

Premiéra proběhne ve čtvrtek 27. října v 19:30 v kině Světozor, naváže na ni koncert PSH v Lucerna Music Baru ve 22:30. Seznam projekcí filmu najdete na tomto odkaze.

-red-
zdroj: Martina Reková
foto/video: Aerofilms © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast