Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Finále Plzeň promítne spoustu novinek, zahájí jej historické drama Il Boemo

Další ročník největší přehlídky tuzemské audiovizuální tvorby začne už 23. září a potrvá až do 28. září. Během šesti dnů nabídne přes sto projekcí toho nejzajímavějšího, co se (nejen) v Česku za poslední rok natočilo v hrané, animované, dokumentární, televizní, internetové, celovečerní, krátkometrážní i seriálové tvorbě, včetně devíti premiér či předpremiér. Zahajovacím filmem bude historická novinka s Vojtěchem Dykem o skladateli Myslivečkovi nazvaná Il Boemo.

Letošní Finále Plzeň potěší všechny milovníky žhavých filmových novinek. V programu se objeví hned devět nových titulů, které budou moci vidět mezi prvními diváky,” láká programový ředitel Peter Badač. Prvním z nich je film Šimona Holého s názvem A pak přišla láska…, kde v niterném tématu hledání štěstí a lásky přivádí Pavlu Tomicovou v hlavní roli za kartářkou, která jí pomůže pochopit komplikovaný vztah ke svému okolí, své dceři i sobě samé. Tento druhý celovečerní snímek mladého režiséra měl světovou premiéru na MFF v Karlových Varech v nové soutěžní sekci Proxima.

Psychologické koprodukční drama Běžná selhání režisérky Cristiny Grosan, které mělo premiéru na festivalu v Benátkách, sleduje vypjaté osudy tří žen, které nečekaně propojí nevysvětlitelné výbuchy pohlcující město.

Ivan Trojan se objeví v roli vyšetřovatele s netradiční vyšetřovací strategií  v nové detektivní minisérii České televize s názvem Docent, kterou režíroval Jiří Strach. Drama Erhart o divokých časech privatizace a mladém muži, který zjistí, že matčiny bludy mohou být pravdou, je celovečerním debutem Jana Březiny. Třídílná minisérie Král Šumavy, kterou natáčel David Ondříček pro Voyo v Plzeňském kraji, představí osud legendárního převaděče Josefa Hasila.

Král Šumavy

Finále rovněž promítne nový dokumentární portrét Olgy Sommerové o jednom z nejvýraznějších mužů českých novodobých dějin, jehož celým životem se prolíná boj za lidská práva, politickou kulturu a demokracii – Michael Kocáb – rocker vs. politik.

Režiséři David Laňka a Martin Müller si do svého psychologického dramatu Spolu o složitém vztahu autistického chlapce s jeho matkou a sestrou vybrali do netradiční role Štěpána Kozuba, který zde exceluje po boku Veroniky Žilkové.

Druhý hraný celovečerní film Terezy Nvotové Světlonoc o ženách a tajemstvích ukrytých hluboko ve slovenských horách měl mezinárodní premiéru na MFF v Locarnu, odkud si odvezl cenu Zlatého leoparda.

Česko-rakouský detektivní thriller Zločin na hranicích, který vznikl v koprodukci s rakouskou veřejnoprávní stanicí ORF, diváky zavede do prostředí pohraničních oblastí Linecko a Kaplicko.

Kdo si odnese Zlatého ledňáčka?

Snímky v 5 soutěžních sekcích budou hodnotit mezinárodní poroty složené výhradně ze zahraničních filmových profesionálů a studentské poroty ze Západočeské univerzity v Plzni. V soutěži se objeví filmy jako koprodukční drama Michala Blaška Oběť, které mělo svoji premiéru v Benátkách nebo výrazný snímek BANGER. s Adamem Mišíkem v hlavní roli natočený kompletně na mobilní telefon.

Soutěžit bude i zahajovací historický velkofilm s Vojtěchem Dykem Il Boemo o Josefu Myslivečkovi, který premiéroval v San Sebastianu a autobiografický příběh Slovo o prarodičích režisérky Beaty Parkanové, který si z Karlových Varů přivezl cenu za režii a Martin Finger za herecký výkon.

Ve výběru je i zbrusu nová komedie Alice Nellis Buko s Petrou Špalkovou, Janem Cinou a dalšími či Hranice lásky s Hanou Vagnerovou, která se na snímku, jenž obdržel cenu Mezinárodní asociace filmových kritiků na KVIFF, podílela i scenáristicky.

Z dokumentů můžeme zmínit PSH Nekonečný příběh Štěpána FOKa Vodrážky, který na MFF v Karlových Varech vyhrál cenu diváků.

Tvůrci vítězných snímků převezmou 28. září na slavnostním zakončení festivalu ocenění Zlatý ledňáček.

Pětadvacet nejzajímavějších snímků uplynulého roku se představí v sekci nazvané V síti. Osm let připravovaný velkofilm Jan Žižka překročil svůj rozpočet z původně plánovaných osmdesáti milionů na půl miliardy a stal se tak dosud nejdražším filmem české kinematografie.

Další životopisný snímek Arvéd se věnuje kontroverzní postavě 20. století Jiřímu Arvédu Smíchovskému jehož život a smrt jsou obestřeny mnoha tajemstvími, Arvéd rozehrál nebezpečnou hru s mocí dvou zločinných režimů, aby živil svou největší vášeň – černou magii.

Na své si přijdou i příznivci oddechovější podívané. Přichystána je nová komedie Miroslava Krobota Velká premiéra o herci, který dostane životní příležitost, aby režíroval novou hru, která se má stát událostí sezóny. Tou se nakonec stane, ale trochu jinak, než předpokládal.

V příběhu nelítostného obchodníka Karla Rodena, který se bude muset vyrovnat s mravními otázkami svého života poté, co do něho omylem vstoupí duch starého Indiána, se objeví i nová moderátorka festivalu Ester Geislerová.

Mladší generaci jistě potěší Vyšehrad: Fylm Jakuba Štáfka, Tři tygři ve filmu: JACKPOT oblíbené ostravské komediální skupiny v čele se Štěpánem Kozubem či letní masakr Párty Hárder: Summer Massacre v režii Martyho Pohla, alias rapera Řezníka a autora Martyho frků.

Své místo v programu mají i pohádky a filmy pro děti. Kromě hraných snímků Tajemství staré bambitky 2 a Zakletá jeskyně, můžete zajít i na animovanou dobrodružnou Petra Budinského Cestu do Tvojzemí, která vznikala dlouhých 11 let, či Mimi a Líza. Úspěch u dětí bude jistě mít i Planeta Praha o nečekaných zvířatech ve městech.

Vstupenky a akreditace

Všechny filmy na Finále mohou návštěvníci vidět za téměř symbolické vstupné 100 Kč za projekci. A při pořízení akreditace pak vyjde lístek na 40 Kč. V prodeji budou od 9. září. Spoustu výhod také přinese nová festivalová aplikace, ve které je k nalezení kompletní program i spousta dalších zajímavostí. Lze přes ní nakoupit i další vstupenky, či se prokázat u sálu.

Kompletní informace a vše o vstupenkách najdete na www.festivalfinale.cz. Vstupenky zakoupíte rovněž přes goout.cz.

-red-
zdroj: Vladana Brouková
foto/video: Totalfilm Media, Finále Plzeň © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast