Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Total Week #23/22 – Morbin‘ time, dvojka Jokera a trojka s Deadpoolem

Jistý škaredý upír ne a ne chcípnout, jakkoli se o to fanoušci urputně snaží; scénář druhého Jokera je hotov a jeho francouzský podtitul leccos naznačuje; Deadpool pod Disneym ve svém třetím díle nevyměkne, ale dál bude fuckovat i prolévat krev; Maverick čelí žalobě; Vřískot přišel o hlavní hvězdu a Strážci galaxie naopak nabrali nové posily.


Morbin‘ time to die

„It’s morbin time.“ Hláška, kterou v nedávné komiksové katastrofě Morbius sice nikdy neřekl, vzhledem ke kvalitám scénáře by ale klidně mohl. Nespočet internetem kolujících memů a recesních proseb o druhý díl ze stranu fanoušků studio Sony více než čtyři měsíce po premiéře filmu přesvědčilo, že vrátit do kin svůj konečně doceněný klenot je super nápad a že diváci jim tentokrát urvou ruce. Po nákladném znovunasazení filmu do zhruba tisícovky kin ve Spojených státech tak komiksový upír urval mizerných 300 000 dolarů, a Morbius je tak ještě prodělečnějším projektem, než byl na konci ledna.

Absurdnost celé situace ještě dokresluje fakt, že představitel hlavní role Jared Leto na svém Twitteru nasdílel video, na kterém čte fiktivní scénář k pokračování pojmenovaném Morbius: It’s morbin‘ time. Po druhém tržebním pohoření snad už ale všichni tvůrci chápou, že Morbius se vážně nikomu nelíbil a že dvojku nikdo nechce.

morbius-meme

Joker 2 má hotový scénář

Minulý týden jsme informovali o tom, že režisér Jokera, Tod Phillips, povýšil na kreativního konzultanta komiksových filmů ve Warner Bros. Bylo to jen předznamenání věcí příštích, protože režisér na svém instagramovém účtu tento čtvrtek sdílel fotku titulní stránky scénáře k filmu Joker: Folie à deux, tedy ve volném překladu Šílenství pro dva. Zároveň jde o odborný termín označující špatný psychický stav dvou osob, lze tedy čekat, že Joker ve dvojce vyfasuje parťáka… nebo parťačku.

Se scénářem se následně vyfotil i Joaquin Phoenix, který za první film dostal Oscara, vznik dvojky tedy můžeme považovat za hotovou věc. Těšíme se a vyhlížíme další podrobnosti i datum premiéry.

Trojka s Deadpoolem

Komiksovkám od Sony se tedy příliš nedaří, alespoň pokud tedy nespolupracují na Spider-Manovi přímo s Marvelem. Ten má po odkoupení Foxu v rukou konečně práva i na ukecaného žoldáka Deadpoola, kterého ve dvou řádně sprostých i krvavých filmech ztvárnil Ryan Reynolds. S přechodem značky pod tradičně rodinného Disneyho se fandové báli, že vtipům o hemeroidech a dorůstání dětských kulek je konec, scenáristé je ale tento týden ujistili, že Deadpoolovi vyměknutí nehrozí.

Studio prý maximálně podporuje i palbu do vlastních řad, řadu čtvrtou stěnu bořících vtípků o hamižnosti Disneyho jako zábavního impéria se tak nejspíš nevyhneme. U Marvelu naštěstí zřejmě chápou, že co funguje, nemá cenu měnit.

korg-deadpool
Vřískot ztrácí tvář

Restart série Vřískot s vykutáleným názvem Vřískot si vedl dobře u diváků i kritiky a navrch vydělal fajn peníze, prakticky hned po premiéře tedy byl oznámen šestý díl. Fanoušci automaticky počítali, že přeživší postavy se v novém díle vrátí; tento týden se ovšem ukázalo, že úprk před Ghostfaceovou kudlou automaticky nemusí znamenat i zdárnou domluvu s producenty.

Do série se tedy nevrátí představitelka Sidney Prescott, Neve Campbell, totiž dle svých slov nebyla spokojena s nabízenou finanční odměnou, která podle ní neodpovídala přínosu, který do celé série vnesla. Scenáristé tedy budou muset přijít s příběhovým důvodem, proč prakticky nejhlavnější postava z filmů najednou vymizí, vzhledem k sebeironické meta podstatě celé série bychom se ale nedivili, kdyby ekonomické důvody po deadpoolovsku zmínila některá z postav.

Strážci galaxie vítají sympatické posily

James Gunn pro DC vzkřísil Sebevražedný oddíl, hned poté se vrátil k Marvelu roztočit třetí Strážce galaxie. Od konkurence si s sebou nicméně přivedl posilu. S Danielou Melchior, která si zahrála antihrdinku Ratcatcher, si režisér zřejmě sednul, přizval ji tedy i do právě připravované velkolepé rozlučky se Starlordem a jeho partou. Pětadvacetiletou Portugalku tak po již oznámeném angažmá v desátém Rychle a zběsile čeká další velký trhák a další hybná síla pro slibně nakopnutou kariéru.

Kromě ní ale Gunn obsadil ještě jednu vycházející herečku, na Oscara nominovanou a stejně starou Marii Bakalovou z druhého Borata. Pro tu půjde o blockbusterovou premiéru, určitě ale nikoli derniéru. Jak se oběma herečkám v tak veliké produkci zadaří se dozvíme 4. května příští rok.

bakalova-melchior


Na co se chodilo

Top Gun: Maverick dál řádí v kinech po celém světě. Nadšené ohlasy ze všech stran pomáhají filmu soustavně plnit kinosály, u nás jej tak navštívilo během deseti dní od premiéry přes 200 tisíc diváků, ve světě pak velmi rychle padly půlmiliardové tržby. Uvidíme, s jakou vervou stíhačky z pláten vyženou jurští dinosauři, kteří měli premiéru tento týden a obsadili pro sebe většinu nejlepších časových slotů a především Imaxů.

Tak či onak může Paramount slavit a ze zaslouženého úspěchu se radovat. Nejspíš jim to ani moc nekazí hrozící právní potyčka s příbuznými izraelského autora Ehuda Yonaye, jehož novinový článek Top Guns z roku 1983 inspiroval původní film. Ti totiž tvrdí, že studio na realizaci pokračování vlastně nemělo práva, pochopitelně je to ale trklo až nyní, když se film ukázal být výkonnou tiskárnou na peníze – nikoli v průběhu posledních 22 let, kdy se o realizaci pokračování mluvilo.

Filmový tip

Jurský svět: Nadvláda v kinech tento týden startuje pouze proti dětskému animáku Náměsíčníci; pro ty z vás, kteří nemají doma prcky, tedy náš tip tohoto týdne tedy nebude nikterak objevný. Na režijní sesli se po pauze k sérii vrací Colin Treworrow a přináší příběh o křehké koexistenci lidí a dinosaurů, kteří se po událostech posledního filmu rozšířili po celé planetě. Lidská pozice v potravním žebříčku je v ohrožení, naštěstí se ale ve výpravném zakončení šestidílné série, která je s námi již od roku 1994, setkávají dvě generace hrdinů.


připravil Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Know Your Meme, Imageantra, Disney, Forum Film, Amazon Prime, Warner Bros., CinemArt © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast