Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Blažej, Vrána i Knotek – v 82 letech zemřel vynikající herec Josef Abrhám

Jeden z nejvýraznějších českých herců Josef Abrhám zemřel ve věku 82 let. Výrazný český herec a manžel před rokem zesnulé Libuše Šafránkové se proslavil zejména rolí doktora Blažeje z Nemocnice na kraji města či jako falešný vrchní Vrána v komedii Vrchní prchni! Diváci si ho ale pamatují i z neuvěřitelných kreací ve Svatební cestě do Jiljí, Penzionu pro svobodné pány či nespočtu komediálních i dramatických rolí v televizi. Na filmovém plátně se objevil naposledy v roce 2016 v pokračování pohádky Anděl páně.

Josef Abrhám s celoživotní partnerkou Libuší Šafránkovou

Výrazně zaujal i v komediích dvojice Smoljak Svěrák. Kromě zmiňované komedie Vrchní, prchni! zaujal kreací učitele ve filmu Marečku, podejte mi pero! nebo jako plachý intelektuál v komedii Kulový blesk.

Marečku, podejte mi pero!

Jednou z nejzapamatovatelnějších rolí zůstane pochopitelně záletnický doktor a posléze primář ortopedie v Dietlově seriálu Nemocnice na kraji města. V mnoha televizních snímcích si zahrál i po boku své ženy Libuše Šafránkové. Často opakovaná „předmanželská“ televizní komedie Svatební cesta do Jiljí patří k pokladům české televizní tvorby.

Svatební cesta do Jiljí

Abrhám si zahrál také v dalších televizních dílech, která patří do zlatého fondu televizní tvorby. Řeč je o vynikajícím seriálu Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto nebo Náhrdelník. Svůj komediální talent uplatnil ve sci-fi sérii Bambinot. Objevil se také v populární krimi sérii Malý pitaval z velkého města. V seriálech a televizních pohádkách se objevoval zhusta i v posledních třiceti letech.

Točil také s Janem Hřebejkem (Kráska v nesnázích) či Jiřím Menzelem (Obsluhoval jsem anglického krále).
Na divadelních prknech byl spjat přes krátké angažmá v Národním divadle zejména se zlatou érou pražského Činoherního klubu.
-red-
foto: archiv, Česká televize, NFA, FSB © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast