Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Pedro Almodóvar uvádí do kin novinku Paralelní matky, seznamte se s legendou

Jestliže kinosálů využíváte k vymetání jednoho velkofilmu za druhým a těšíte se na masivní měřítko, akci a dobrodružství, jméno Pedro Almodóvar vám toho nejspíš příliš neřekne. V jeho tvorbě totiž mnoho bitek ani efektů nenajdete. Tento dvaasedmdesátiletý španělský rodák a dvojnásobný držitel Oscara se ovšem už léta těší nesmírně oblibě u filmových kritiků a „náročnějších“ diváků, kterým pravidelně servíruje jednu artovou lahůdku za druhou. Pokud zapátráte v těch správných kinech, od 28. října u nás najdete jeho novinku nesoucí název Paralelní matky. Almodóvar s ním letos otevíral tradiční filmový festival v Benátkách a zdá se, že přinesl další hutné drama, na jaké jsou jeho fanoušci zvyklí. Režisérova tvorba odstartovala už na začátku 70. let v ulicích Madridu.

Pedro Almodóvar s Penélope Cruz na place Paralelních matek

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Skromné začátky[/pullquote]Oproti většině filmařů si totiž Almodóvar žádnou filmovou školou neprošel a nemá diplomy, jimiž by se mohl ohánět. Řemeslu se totiž naučil sám a své první krátké filmy natáčené na malou ruční kameru promítal všude, kam je byl schopen procpat. Ať už to bylo na večírcích či v menších barech, nemohl si samozřejmě dovolit žádné dražší vybavení a místo soundtracků tedy k filmům pouštěl kazety a kvůli nedostatku zvuku podle svých slov často přímo na místě odříkával nahlas všechny dialogy. Po čtyřech letech amatérské filmařiny se mu konečně povedlo poskládat dohromady první celovečerní projekt a začal točit profesionálně, tehdy převážně komedie a filmy s nádechem Punk Rocku jako Labyrint vášní nebo Černá roucha.

Pedro na place filmu Černá roucha

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Expert na melodrama[/pullquote]Jeho talent začal velmi rychle přitahovat známější jména jako Antonio Banderas, s nímž Almodóvar natočil filmů celou řadu, jmenovitě například Matador či Ženy na pokraji nervového zhroucení. S každým dalším filmem si budoval reputaci filmaře se zálibou v hutných melodramatech soustředícího se na mezilidské vztahy, sex a romanci. Jeho tvorba následně vyvrcholila filmem Vše o mé matce z roku 1999, který se po startu na filmových festivalech probojoval až do klání o Oscara za nejlepší cizojazyčný film, odkud odešel vítězně. Netrvalo dlouho a Almodóvar si mohl doma na poličku postavit ještě jednoho Oscara. Jeho následující film Mluv s ní totiž cenu získal za původní scénář. Almodóvar stál i za objevem výrazného mexického herce Gaela García Bernala, který exceloval v jeho snímku Špatná výchova. V dalších letech na svůj úspěch navázal řadou dalších dramat jako Volver a Rozervaná objetí, kde začal pravidelně spolupracovat s herečkou Penélope Cruz.

Gael García Bernal ve filmu Špatná výchova

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Paralelní matky[/pullquote]Almodóvarova múza Penélope Cruz si také střihla hlavní roli v jeho novince Paralelní matky. Cruz hraje nastávající mámu, která čeká v nemocnici na porod a na dítě se těší. Setkává se tu ale s těhotnou a traumatizovanou puberťačkou, jíž představa miminka nahání strach. Zatímco obě čekají na své děti, utváří se mezi nimi zvláštní a nečekané pouto. Z festivalových promítání o filmu slýcháme samou chválu, jestli tedy patříte mezi režisérovi fanoušky, nebojte se vyrazit do kina.

připravil: Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Bioscop, El Deseo, archiv © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast