Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Finále Plzeň startuje 24. září, zahájí ho předpremiéra Moje slunce Mad

Letošní téměř týdenní program tradiční festivalové přehlídky Finále Plzeň zahájí v předpremiéře snímek Michaely Pavlátové Moje slunce Mad. Příběh o lásce české ženy a afgánského muže, kterým do života vstoupí opuštěný chlapec je ojedinělý nejen tématikou ale i zpracováním a získal si i srdce poroty ve francouzském Annecy. Festival potrvá 6 dní až do 29. září.

K dalším lákadlům z řad premiér patří Moje slunce Mad Michaely Pavlátové, které bude Finále zahajovat či Minuta věčnosti Rudolfa Havlíka s Jiřím Langmajerem v hlavní roli natočená na Islandu v týmu devíti lidí za pouhý jeden měsíc. Dále pak dokument Tomáše Hlaváčka Bydlet proti všem, dobové drama Zdeňka Jiráského Kryštof o klášterním životě v 50. letech, minisérie Podezření Michala Blaška vycházející z reálných případů zdravotníků, historický film Zpráva Petera Bebjaka podle skutečných událostí útěku z koncentračního tábora nebo koprodukční film Neznámý Bogdana G. Apetriho oceněný na MFF ve Varšavě a Transylvánii. V premiéře diváci uvidí i nové díly seriálů Osada Radka Bajgara a Stíny v mlze Radima Špačka. A pro děti je připravena animovaná pohádka Myši patří do nebe Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka.


Hlavní cenou na soutěžní filmové přehlídce Finále Plzeň je Zlatý ledňáček, který je udělován v kategoriích: Celovečerní hraný a animovaný film, Dokumentární film, Televizní a internetový projekt – seriálová tvorba, Televizní a internetový projekt – film a minisérie a Studentský krátkometrážní film. Své ceny tradičně uděluje také studentská porota složená ze studentů Západočeské univerzity v Plzni.

Atlas ptáků oceňovaného režiséra Olzo Omerzu měl premiéru v hlavní soutěži na MFF Karlovy Vary. Debut Jana Foukala Marťanské lodě byl premiérován v soutěži Na východ od západu na MFF Karlovy Vary. Krajina ve stínu Bohdana Slámy získala Českého lva v sedmi kategoriích. Nový snímek Chyby je z dílny oblíbeného režiséra Jana Prušinovského.

Premiéru na karlovarském MFF v soutěži Na východ od západu měl i debut Šimona Holého Zrcadla v tmě. Služebníci Ivana Ostrochovského byli uvedeni na Berlinale. Smolný pich nebo Pitomý porno režiséra Radu Jude získal na Berlinale Zlatého medvěda za nejlepší film. Zpráva o záchraně mrtvého byl v premiéře uveden v hlavní soutěži na MFF Karlovy Vary, kde režisér Václav Kadrnka obdržel Křišťálový globus za předchozí film Křižáček.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]České stopy[/pullquote]České stopy se objevují například v lotyšsko-litevsko-českém filmu Rok před válkou s Petrem Buchtou v hlavní roli záhadného Hanse – lotyšského anarchistu, jehož filmová postava je založena na směsici biografických prvků několika historických postav z počátku 20. století, včetně nechvalně známého teroristy Malíře Petera.
Na filmu Za soumraku o devatenáctiletém členu partyzánského hnutí, které vzdoruje sovětské okupaci se mimo České republiky podílela i Francie, Lotyšsko, Litva a Srbsko. Film Šarunase Bartase byl uveden na MFF v San Sebastianu.
V americkém snímku Oslo o tichém hrdinství norského páru snažícím se izraelsko-palestinskou mírovou dohodu se objevuje např. Jana Plodková a Rostislav Novák ml.
Koprodukčně se Češi podíleli i na norské pohádce Dračí princezna.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Polský film[/pullquote]Česká a polská filmová tvorba má k sobě blíž, než se zdá. Je běžné, že se na velkých českých produkcích podílejí polští režiséři, skladatelé či herci a stále více českých filmových profesionálů tvoří polské filmy. Letos bude na Finále uveden např. polský snímek nominovaný na Oscara Corpus Christi o propuštěném trestanci Danielovi, jenž se ocitne na venkově jako kněz. Uvedeno bude celkem pět polských filmů.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Německý film[/pullquote]Zajímavé filmy se točí i v Německu, ale v českých kinech jsou jen málokdy k vidění. Proto dramaturgové spolu s kolegy z festivalu Cottbus a Filmfestival Max Ophüls Preis vybrali čtyři krátké a čtyři celovečerní hrané a dokumentární snímky. „V nabídce německé sekce je opět mnoho skvělých filmů, z nichž každý je svým způsobem výjimečný,“ ​​poznamenává Stephan Kronmüller, jednatel firmy Eurosoftware, s.r.o., která je hlavním partnerem festivalu. „Například v ní najdeme sci-fi film Já jsem který vypráví o vnímající umělé inteligenci, která se touží stát člověkem a která vyjadřuje své potřeby. Myslím si, že zde mladý režisér Jerry Hoffmann vytvořil skvělé umělecké dílo na velmi aktuální téma. Svůj pohled na téma působivě zinscenoval velmi jednoduchými prostředky a dobře navrženými scénami,“ uzavírá Kronmüller.

Kdo se chce dostat nejen k jádru českého filmu, ale i ke strojům, které jádro vyrábějí, bude mít možnost. Zcela unikátní projekce filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel proběhne 28. září v reaktorové hale ŠKODA JS a bude spojena i s prohlídkou provozu. Zájemce odveze autobus od Měšťanské besedy.

Další site-specific projekce se uskuteční v nově zrekonstruovaném Selském dvoře U Matoušů ve Starém Bolevci. V rámci nové sekce Manipulace mocí se zde budou promítat legendární Všichni dobří rodáci. Před kavárnou Walter se bude promítat, v MōōVEMENTU se bude tančit a v Papírně se budou hrát deskové hry a grilovat. A i letos se Finále propojí s Plzeňským festivalem vína. Od 25. do 27. září budete moci v prostoru od Měšťanské besedy k Brance ochutnat dary našich vinic.

Vstupenky a akreditace jsou již v prodeji

Vstupenky a akreditace jsou k zakoupení online na www.festivalfinale.cz  a na festivalové recepci v Měšťanské besedě od pátku 24. září od 10 hodin.
Cena vstupenky je 100 Kč. Víkendová akreditace stojí 500 Kč, celofestivalová 800 Kč.

zdroj: Vladana Brouková
foto/video: Totalfilm Media, Finále Plzeň © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast