Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Falcon a Winter Soldier: o natáčení v Praze, covidu a odrazu reality v MCU

U studia Marvel se můžeme spolehnout na jedno – je vždycky deset kroků před svými diváky. To není po 13 letech fungování a více než 20 filmech nic jednoduchého. Obecenstvo seriálu WandaVision, který běžel pouze na (u nás zatím nedostupném) Disney+, se však přesvědčilo, že avengeří továrna na zábavu a peníze stále umí překvapovat. Nálož obsahu ze světa MCU si dala na pouhý týden pauzu, aby se vrátila zpátky na obrazovky s pokračováním příběhu Captaina Ameriky.

Hlava studia, producent Kevin Feige, zodpovědný za obrovský úspěch marvelovského filmového vesmíru, věděl už rok před jejich oznámením, že se filmový svět superhrdinů již brzy rozroste o seriály poskytující prostor celé plejádě vedlejších postav, které ve filmech jinak hrály menší, nikoliv však méně zajímavé úlohy. Disney+ je k distribuci těchto seriálů ideálním prostorem. Byť třeba čeští diváci si budou muset na tuzemskou lokaci ještě několik měsíců počkat, Falcon a Winter Soldier se budou muset popasovat s odkazem Stevea Rogerse a jeho ikonickým štítem již od pátku 19. března.

Falcon a Winter Soldier

Avengers vs. 2020

Reálný svět si v loňském roce, kdy seriál vznikal, prošel počátkem globální pandemie a rasových protestů Black Lives Matter. Příběhově se Falcon a Winter Soldier potýká s následky pětiletého zmizení poloviny světové populace kvůli Thanosovu lusknutí a s reakcí veřejnosti na fakt, že novým Captainem Amerikou se má stát Afroameričan. Scenárista Malcolm Spellman implementaci americké reality do scénáře přijal jako výzvu, jejímž výsledkem je zajímavá synergie fiktivního a skutečného světa.

Řada zkoušek, se kterými se komiksoví hrdinové v nové minisérii potýkají, tak nějakým způsobem odkazují na neveselou situaci, kterou momentálně lidstvo reálně prochází, o což by měl být její narativ emotivnější a silnější. Jak jsme točili, duch doby se postupně proměňoval. Naše story ale od samého začátku měla v DNA jistou relevanci, která v ní již zůstala,“ vypráví Spellman po Zoomu ze své kanceláře v Los Angeles.

Assemble

Krom Sama Winstona a Buckyho Barnese se vrací i Sharon Carter a záporák Helmut Zemo, další staří známí z filmové Občanské války. Zemo přitom v seriálu konečně nasadí svou ikonickou fialovou masku známou z komiksů, a podle některých fanouškovských teorií svým novým vzhledem chce hrdiny zastrašit kvůli podobnosti s již zesnulým padouchem Thanosem, kterému se ve filmech podařilo vyhladit půlku vesmíru.

Spellman popisuje, že možnost použít v seriálu některou z marvelovských postav je kvůli množství rozpracovaných projektů a příběhových linií záležitostí velmi nestálou a proměnlivou: Skoro jsme přišli o moji oblíbenou postavu. Na chvíli jsme s ní museli přestat počítat, nakonec nám ji ale po dlouhých poradách vrátili.“

Co bylo od začátku jistotou byl fokus na původní parťáky Stevea Rogerse z trilogie Captain Amerika. „Abychom pochopili jejich vzájemnou energii, nakoukali jsme nespočet rozhovorů, které spolu Anthony se Sebastianem absolvovali,“ popisuje Spellman kousavou a provokativní bromanci ústředního dua a dodává, že oba herci díky zevrubné znalosti mytologie svých postav pro Falcona a Buckyho pomáhali dotvořit celou řadu situací i dialogů.

Falcon a Winter Soldier

Winter Soldier se ukáže v úplně novém, daleko komplexnějším světle. Po Endgame jsem si říkal, že Buckyho potenciál se vyčerpal, teď ale vidím, že jsme sotva škrábli jeho povrch. Zkoumat ho bez vlivu Stevea Rogerse a jeho příběhové linky nám dalo možnost nechat ho projevit se naplno v moderním světě,“ popisuje rozpoložení traumatizovaného veterána druhé světové války, který větší část 20. století nedobrovolně trávil jako nájemný vrah s programovatelným mozkem a zbytek prospal v kriostázi, jeho představitel Sebastian Stan.

Sam Wilson jako Bucky Barnes

Anthony Mackie je z dalšího směřování svého okřídleného hrdiny Falcona, obtěžkaného nejen para-vojenskými a avengeřími zkušenostmi, ale nově i břemenem vibraniového štítu a všeho, co symbolizuje, podobně nadšený: Dozvíme se, co je Sam opravdu zač, jaká je jeho každodennost, když zrovna nečeká na to, než mu Captain zavolá. Uvidíme jako běžný život, s kým se setkává, kdo jej ovlivňuje. Právě to mě na našem seriálu od začátku nejvíc bavilo a zaujalo. Původně jsem se bál, že s přesunem do televize Marvel ztratí něco ze svého velkolepého kouzla, protože vím, jak obrovská očekávání jeho projekty provází. Ale jakmile jsme se pobavili se scenáristy, věděl jsem, že pracujeme na něčem výjimečném.

Anthony Mackie jako Falcon

Daleko od domova

Podobně jako Spider-Man na svém evropském výletě se Falcon s Winter Soldierem podívali i do Prahy. Produkce se na několik týdnů usídlila přímo v barrandovských studiích a letenské pláni. Kromě Anthony Mackieho a Sebastiana Stana do Prahy zavítal i představitel záporáka Zema, Daniel Brühl. Ten má ostatně s natáčením v Česku své zkušenosti, v minulosti si tu zahrál třeba už v historickém dramatu Úkryt v zoo.

Produkci pobyt v Praze nicméně notně zkomplikovala kulminující pandemie, kvůli čemuž si Mackie ani Stan pobyt v Česku podle svých slov příliš neužili: Bylo to těžké, testovali nás každý den. Do práce jsme se nemohli vrátit, dokud se nerozhodlo, že je to už dost bezpečné, a Prahy mi bylo hodně líto. V březnu jsme se tam ohřáli teprve týden a museli jsme odjet. Když jsme se pak vrátili, celé město bylo zavřené, takže jsme si ji vůbec nezažili. Točili jsme ale na spoustě lokací, zelené pozadí používáme minimálně.“

Natáčení Falcon a Winter Soldier na Jungmannově náměstí (zdroj: Český rozhlas)

Místy, kde se natáčelo, lokační pracovníci seriálu rozhodně nešetřili. Obyvatelé Jungmannova náměstí tak třeba mohli z okna pozorovat, jak se U.S. Agent, oficiální vládní následovník Captaina Ameriky, rve pod jejich okny s neznámými nepřáteli. Natáčelo se na celé řadě pražských exteriérů i interiérů – u Národního divadla, Karlova mostu, Klášteru svatého Gabriela na Smíchově, Starých zámeckých schodů a např. v Jindřišské ulici nebo na Malé straně, kde bylo možno spatřit komparzisty v uniformách vojáků blíže neurčené blízkovýchodní země. Podle poznávacích značek aut na place můžeme usoudit, že část děje seriálu se bude odehrávat v Lotyšsku a v případě jedné scény se diskutovalo i o lokalitě arabského, popř. jiného blízkovýchodního tržiště.

Stále ale doufáme, že si Praha v seriálu zahrála i sama sebe. Produkce se vydala i za hranici hlavního města směrem k Berounu, kde údajně točila automobilovou honičku.

Byla to nejen pandemie koronaviru, která spolu se zemětřesením v Portoriku v době tamního natáčení odsunula premiéru seriálu z loňského léta až na letošní březen. Američtí diváci se o kvalitách seriálu dozví již dnes, v pátek 19. března. U nás by se Disney+ a s ním jistě i lokalizovaný seriál měl objevit v druhé polovině letošního roku.


Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Disney+, Totalfilm.cz, iRozhlas.cz © 2021

Další čtení:

Kdy se k nám dostane Disney+?
Další chystané Disney projekty
Od Black Widow k prvnímu asijskému superhrdinovi. Co nabídne čtvrtá fáze MCU?
Scarlett Johansson: Black Widow ukáže cestu k Natashině oběti (exkluzivně)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast