Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Total Week #4/2021 (nejzajímavější novinky uplynulého týdne)

Další Total Week začínáme už ohranou písničkou – čekají nás další odklady očekávaných blockbusterů. Do kina se ale možná podíváme dřív, než v nich bude možné něco zásadního promítat – vláda zvažuje možnost otevřít kina pro testované diváky. Liam Neeson prý končí s rolemi v průměrných žánrovkách. Jako bychom slyšeli slib Jiřího Langmajera v DVTV…
Sice se chystá prequel Karlíka a továrny na čokoládu, ale mnohem zajímavě zní spíš novinky ze světa Západozemí. Nemůže chybět ani novinka z Marvel světa. A pochopitelně téměř každý týden skloňované studio Warner Bros., které ustanovilo manažera pro budoucí filmy ze světa J. K. Rowlingové. Totéž studio patrně nebude mít radost z plánu Christophera Nolana přesunout své projekty pod křídlo konkurenční stáje.

Další odklady

V podstatě všechny filmy, ve které jsme do léta doufali, opět vyklízí pole kvůli zavřeným kinům a nedobré pandemické situaci. Únikové dveře z plánu jarních premiér rozkopl Bond (Není čas zemřít), aby si to zamířil do letošního října. Následovalo jej mj. Uncharted s Tomem Hollandem, Kingsmeni, Tiché místo II, Morbius i Free Guy. O jarní release na přelomu dubna a května zatím zatvrzele bojují Black Widow a automobilová rodinka Vina Diesela (Rychle a zběsile 9), nicméně je jasné, že i oni brzy zamíří do bezpečnějších, doufejme již letních, vod.

V podstatě jediné velkofilmy, které si původní data premiéry nejspíš udrží jsou Tom a Jerry, Mortal Kombat a další kousky z produkce Warner Bros. díky smělému plánu uvádět své snímky kromě v tu chvíli otevřených kin i na HBO Max. Godzilla vs. Kong se tak prodrala proti proudu prchajících blockbusterů opačným směrem a bude tak k vidění dokonce o dva týdny dřív, než se původně plánovalo. Máme pro vás jen několik minut starý trailer. Kdy film však bude možné legální cestou vidět v Česku, není zatím jisté.

Do kina s testem?

Navzdory neveselým zprávám se objevilo světýlko naděje, že se v tuzemsku budeme moci uvelebit v kinosále dřív, než jsme čekali. Vláda totiž údajně jedná o zpřístupnění kulturních akcí pod podmínkou negativního testu a dodržení protiepidemiologických opatření. Dle našich informací by testy mohly v některých kinech být přímo součástí ceny vstupenky.
Diváci, kteří pro filmový zážitek kousnou, že se na film podívají až po čerstvě provedeném testu, by si tak mohli užít stříbrné plátno alespoň bez popcornu již ve čtvrtém stupni PES.

Ilustrační foto

Liam Neeson dostřílel

„Nevím, kdo jste. Nevím, co chcete. Jestli jde o výkupné, žádné peníze nemám. Mám ale řadu schopností, díky kterým jsem noční můra pro lidi jako vy. Nechte mou dceru jít a bude po všem. Jestli ne, najdu si vás a zabiju vás.“ Epický telefonát z 96 hodin se zapsal do historie, Liam Neeson ale po řadě rychlokvaškových pokračování zakotvil ve stejných béčkových vodách, jako Bruce Willis.

Podle svého aktuálního prohlášení se však s rolemi v průměrných žánrovkách hodlá ve svých 68 letech rozloučit a věnovat se již jen civilnějším rolím. Zároveň ale v uplynulých pár dnech promluvil i o přání vrátit se jako Qui-Gon ve Star Wars nebo jako Zeus v Souboji Titánů a letos by měl mít premiéru snímek The Marksman, ve kterém se objeví v roli vysloužilého snipera, takže jen za stolem a v konverzačních dramatech Neesona asi ještě chvíli neuvidíme.

Jak vznikla továrna na čokoládu?

Warneři oznámili začátky práce na filmu, který asi nikdo nepotřebuje, ale určitou část fanoušků by zaujmout mohl. Rozeběhly se přípravy prequelu Karlíka a továrny na čokoládu, který odvypráví příběh mladého Willyho Wonky. Ten jsme mohli v náznacích vidět už ve filmu z roku 2005, kde si Willyho střihl Johny Depp
Zatím nevíme, jestli studio hodlá znovu angažovat režiséra Tima Burtona nebo zda snad chce odkazovat spíš na první adaptaci z roku 1971, jisté ale je, že Depp se po nedávném skandálu určitě neobjeví. Spekuluje se ale o obsazení Toma Hollanda nebo Timothée Chalameta.

Ser Duncan Vysoký s panošem Eggem míří do filmového Západozemí

George R. R. Martin píše své příběhy ze světa Hry o trůny extrémně pomalu. Na další knihu už se čeká neskutečných deset let a absence knižní předlohy se bohužel projevila i na scenáristicky zcela tragickém zakončení jinak fantastického seriálu. Příběhy ze Západozemí pořád producentům z HBO zavání profitem, kromě připravovaného prequelu House of Dragon o targaryenštích předcích Daenerys plánovaném na rok 2022 tak byla oznámena i seriálová adaptace Příběhů Dunka a Egga.
Série tří novelet o rytíři Duncanovi Vysokém a jeho panošovi Aegonovi jsou příjemnou oddychovou četbou, nenabízí však zrovna přehršel obsahu ke zfilmování. Doufejme, že tedy nepůjde o nepovedenou dojnu, ale inteligentní fantasy nářez, jako byly první série Trůnů. Proklínaní tvůrci D. Benioff s D. B. Weissem u toho díky smlouvě s Netflixem každopádně již nebudou.

Co nového u Marvelu?

Total Week bez pravidelného updatu o castingu nových marvelovek by byl jako steak bez hořčice nebo polibek bez kníru, tak pojďme na to. Dle několika zdrojů do Austrálie na natáčení čtvrtého Thora překvapivě dorazil i Matt Damon, který se v Ragnaroku objevil ve vtipné cameo roličce jako asgardský divadelní herec ztvárňující Lokiho. Zatím nevíme, jestli by právě tato postava měla dostat v Love and Thunder větší prostor či zda Damon hraje někoho zcela jiného, je ale nepravděpodobné, že by během covidu přicestoval s celou rodinou do Austrálie jen kvůli vtipnému štěku.

Oficiálně potvrzena pak byla záporácká účast Ethana Hawkea v chystané minisérii Moon Knight o schizofrenním egyptském hrdinovi, které si střihne Oscar Isaac. Projekt tak začíná vypadat zajímavěji a zajímavěji a Marvel si připisuje další hereckou legendu.

Matt Damon ve filmu Thor: Ragnarok

Manažer pro Potterovky

Warnerovský manažer Tom Ascheim byl studiem pověřen dohledem nad veškerými projekty souvisejícími se světem J. K. Rowlingové podobně, jako producentské eso Kevin Feige šéfuje celému Marvelu.
Kromě pokračování Fantastických zvířat zatím nevíme o žádném chystaném kouzelnickém projektu, vytvoření takové pozice nicméně ukazuje, že studio má se značkou velké plány a patrně chystá expanzi potterovského světa, který nepochybně využije HBO Max podobně, jako WandaVision a další chystané seriály na Disney+ mají doplňovat avengeří filmy na velkém plátně. Doufejme, že chystaný obsah bude stát za to, Zvířata nás totiž o potřebě prohlubovat potterovský lore moc nepřesvědčila.

Nolan se zlobí

Povšechně warneří Total Week zprávou o Warnerech i ukončíme. Slovutný režisér Počátku či Interstellaru Christopher Nolan se vzhledem k úspěchu svých filmů v Hollywoodu těší nevídané autorské svobodě. Své další filmy patrně přesune pod křídla jiného studia, neboť zarytě nesouhlasí s hybridně distribučním plánem Warnerů protěžující na úkor kin již zmíněný HBO Max. Navzdory covidem zapříčiněnému relativnímu neúspěchu Tenetu je ztráta jednoho z největších režisérských jmen současnosti pro studio obrovská rána a bude zajímavé sledovat, jak se ostatní hráči o Nolana poperou s přísliby nejen masivních dolarových sum, ale nepochybně i naprosté kreativní svobody, na které si oceňovaný filmař zakládá.

Mimochodem, v pátek tomu bylo přesně 13 let, co svět ztratil Heatha Ledgera těsně po dotočení Nolanova Temného rytíře, věnujme tedy někdejšímu Jokerovi a ztracenému talentu vzpomínku.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm.cz, Forum Film, Bioscop, Vertical Entertainment © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast