Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NA CO SE PODÍVAT V ZÁŘÍ? NAŠE TIPY NA KINO NAJDETE TADY, TIPY NA NOVINKY NA STREAMU TADY.

Na place Zaklínače – co víme o seriálu Netflixu před premiérou

Zaklínač, který se už zítra objeví na Netflixu vznikl podle světově známé série knih a videoher. Pojďme se společně zamyslet nad tím, zda to bude fantasy seriál, který by si diváci Netflixu opravdu neměli nechat ujít. Tvůrci o očekávané seriálové novince mluvili přímo na place při natáčení sedmé epizody.

Nedaleko maďarského města Baj, které leží asi 70 km od Budapešti, stojí herec Henry Cavill v obrovském dómu, který vypadá jako jeskyně. Normálně tohle místo slouží jako vinný sklep, ale dnes se stalo stejně jako mnoho dalších natáčecím místem Zaklínače. Tahle nová fantasy podívaná od Netflixu vznikla podle slavné knižní série polského autora Andrzeje Sapkowského. Cavill, který se proslavil rolí Supermana si tu zahrál hlavní roli – ikonickou postavu Geralta z Rivie.

Zaklínač (foto: Netflix)

Tým právě teď pracuje na sedmé epizodě, v plánu jich je pro první sérii osm. Za sebou mají tvůrci náročné sedmiměsíční natáčení. Uprostřed místnosti stojí obrovská studna, ze které ode dna prosvěcuje paprsek světla. Kamera následuje Cavilla, který se plíží kolem studny. Je oděný v černém koženém kostýmu s na zádech má připevněný meč, který mu překrývají dlouhé stříbrné vlasy. „To vypadá výborně, Henry,“ ozve se hlas z přítmí, poté, co zazní „střih“.

Lauren Schmidt Hissrich, která na Zaklínači pracuje jako showrunner a je také autorem scénáře podle knižní předlohy, o příběhu říká: „Svět Zaklínače je opravdu unikátní v tom, jak dokáže obsáhnout svět fantasy, dobrodružství, bojů, monster, milostného příběhu a zaklínačů, a přitom Sapkowski to všechno dovedl podložit ještě událostmi z reálného světa.“

Zaklínač (foto: Netflix)

Pro ty, kteří ještě nevědí, kdo Zaklínač je, tak je na čase seznámit se s lovcem monster, který je schopen zabíjet a odhalovat mutanty, kteří mu dovolí zdokonalit jeho vlastní schopnosti včetně těch čarodějnických.
„Je to v určitém smyslu takový evropský Pán prstenu,“ uvažuje Julian Parry, který dohlíží na vizuální efekty. Není divu, že se o Sapkowkém mluví jako o polském Tolkienovi.
„Vypráví se tu o mezilidské toleranci, o tom, jak kdo zvládá něčí odlišnost,“ komentuje příběh Cavill, který se na rozhovor dostavil i se svým obrovským psím doprovodem Kalem – japonským plemenem Akita, které bylo vyšlechtěno pro hon na medvědy. Představitel Zaklínače hovoří o třenici, která vznikla mezi rasami, zejména se týká vyloučenými a špatně pochopenými zaklínači. „No, a potom vidíte Geralta, jak se snaží prorazit si cestu těmi všemi předpojatostmi a pokouší se vše urovnat, ale zároveň je zbraní šíleného hněvu.“

Zaklínač (foto: Netflix)

Herec si ale dává velký pozor, aby z příběhu neprozradil příliš mnoho: „Jak to celé jenom popsat? On sám v něco věří. Jemu samotnému to něco totiž pomohlo doposud v tomhle světě přežít. Jenže ona víra je v tom světě překroucená a proměnila se v něco, co je tomu původnímu naprosto vzdálené.“

Stejně tak to vidí i Hissrich, která dodává: „Snažíme se dát si pozor, aby se diváci dokázali napojit na svět našich postav díky příběhu našich postav a ten je naprosto uchvátil.“

Hissrich také nadšeně mluví o tom, že Cavill byl její vysněný představitel Zaklínače. Potkali se dvakrát a na druhé schůzce jsme si už povídali o tom, jakého Geralta by chtěli. Henry o něm měl dost jasnou představu. „Mluvili jsme o bílých vlasech, kontaktních čočkách a různých praktických záležitostech, které by byly signifikantní pro jeho postavu, kterou potom tak fantasticky ztvárnil. Na konci našeho setkání jsme oba věděli, že to, co jsme si řekli, se také stane. Vnesl do toho ze sebe tolik,“ dodává.

Zaklínač (foto: Netflix)

Ale co ti, kteří se Zaklínačem nepřišli do styku ani v knižní podobě, ale ani ve formě videohry? Bude příběh promlouvat i k nim? „Myslím, že Zaklínač vypráví o mnoha lidských příbězích a že i když je tam spousta oblud a teče tam hodně krve, je to příběh, u kterého se může potkat celá rodina. Pro mě je téma první série jasné – Co ze skupinky lidí dělá rodinu? Jak se ti jednotliví členové našli? Co je k sobě táhne? Vsadím se, že lidé, kteří by o sobě neřekli, že jsou fanoušci fantasy příběhů, budou Zaklínačem velice mile překvapeni.

Zaklínač (foto: Netflix)

Britská herečka Freya Allan souhlasí: „Samozřejmě, že je ten snímek je plný úžasných fantastických prvků zahrnujících monstra a kouzla, ale je tam i spousta dalších témat – ztráta, touha po rodině, jaké je to být sirotkem, touha po dítěti. Tohle všechno jsou velké věci, které se světem fantazie nemají nic společného.“ Allan hraje Ciri, dceru Krále a Královny ze Cintry, mocného království, kde se náhodně potká s Geraltem a je vytrénována, aby se z ní stala na mocná čarodějka.

Hissrich nemá potřebu jakkoliv se omlouvat za to, že Zaklínač bude plný násilí, protože právě tenhle fakt poslouží celému příběhu. „Myslím, že diváci jsou natolik chytří, že dobře vědí, že mnohem důležitější než kolik hlav useknete je, zda vyprávíte dobrý příběh. Pokud nemáte silnou story, diváka neoslovíte. Záleží na vnitřních pocitech. I když budou během osmi epizod několikrát vzduchem létat končetin, děje se tak hlavně proto, aby to nějak posunulo naše postavy.“

Samozřejmě, že srovnání s nedávnou konkurenční Hrou o trůny je v případě Zaklínače nasnadě. Hissrich si je toho velmi vědoma a očekává srovnávání s tímto epickým dílem z produkce HBO. „Jsem si jistá, že tyhle dvě fantasy série se dočkají srovnání, i přesto, že si myslím, že jsou každá jiným typem podívané. A to říkám jako velký fanoušek obou dvou. Každý tvůrce si ale logicky přeje, aby ta jeho práce dosáhla takového úspěchu jako Hra o trůny. Ale až diváci Zaklínače uvidí, sami zjistí, že tady jde o něco trošku jiného. Ve světě Zaklínače se najde prostor pro humor, který si zakládá na prostořekém jazýčku postav. Částečně je to podmíněno také postojem Geralta. Má velice suchý humor, který vychází z dosti nevrlého světa, v němž se pohybuje.“

Zaklínač (foto: Netflix)

Když už je řeč o monstrech, která Geralt na své cestě potká, Parry zmiňuje, že v příběhu nebude chybět několik těch zcela zásadních. Jedním z nich bude Striga – žena, která se dokáže proměnit v monstrum díky zaklínadlu, Djinn – mocný duch větru, nebo příšera obývající močál pojmenovaná Kikimore, kterou Parry popisuje jako vodního pavouka. Z jeho podoby je naprosto nadšený. V průběhu života jsem už viděl různé bizarní, podivné a odporné věci a říkal jsem si, že bych to všechno chtěl promítnout do téhle kreatury.

Zaklínač (foto: Netflix)

A jaký je to vlastně žánr? Je to fantasy? Je to horor? „Přikláněl bych se více k hororovému vyznění. Netvrdím, že to, co diváci uvidí nebude fantasy, ale základem je rozhodně spíš horor. Tak například na Strigu se kvůli jejímu vzhledu jednomu moc dívat nechce.“  Vzhledem k tomu, že jednotlivé epizody musejí vznikat docela rychle, používá Parry pro svá monstra herce, které obléká do kostýmů a vylepšuje je potom v postprodukci. Jednou z mnoha společností, které na Zaklínači pracují je i londýnská Framestore, která spolupracovala i na Avengers: Endgame. Pracuje v ní asi tři sta padesát zaměstnanců, kteří se zabývají tvorbou speciálních vizuálních efektů.

Zaklínač (foto: Netflix)

Ačkoliv se série z velké části natáčela v Maďarsku, objevila se překážka. „Když jsme objížděli lokace s různými zámky a hrady, zjistili jsme, že mnohé z nich byly zničeni při nájezdech Turků, a tak z nich mnohdy zbyly jenom ruiny,“ vysvětluje Andrew Laws, který na Zaklínači pracuje jako scénograf. To znamenalo, že jsme se museli porozhlédnout i za hranicemi Maďarska. V Rakousku to byl hrad Kreuzenstein a v Polsku jedním z míst, kde se točilo, Ogrodzieniec. Další lokace byly překvapivě nalezeny až na Kanárských ostrovech, kde má každý z ostrovů svůj osobitý charakter. „Proto jsme na každém ze tří ostrovů měli jednu samostatnou jednotku, která synchronně natáčela v daném prostředí. Mohli jsme si vybírat od nehostinného vulkanického mysu až po nejhustší tropický prales, a to celé v rozmezí nějakých tří čtyř hodin cesty. Díky tomu jsme mohli vyprávět naprosto rozdílné příběhy,“ komentuje další lokace Laws.

Není asi ani potřeba dodávat, že scenáristka Hissrich už dávno hledí daleko za první sérii Zaklínače. „No jistě, to si pište, že bude i druhá sezóna. Vždyť já jich mám celkem nachystaných sedm!“ směje se. „Musíme jenom správně strukturovat celý příběh, abychom nevyplýtvali všechnu energii na první sérii a naše postavy už potom neměly kudy a kam pokračovat,“ dodává ještě.

Znamená to tedy, že všechny postavy z první série se dožijí jejího finále? Na to Hissrich odpovídá trochu jako chytrá horákyně: „No, všechny ne… Nemůžu divákům slíbit, že by všechny z nich zůstaly tak úplně naživu.“

Zaklínač má premiéru 20. prosince na Netflixu. K dispozici je předplatitelům s dabingem i titulky.

-red-
foto/video: Netflix, Totalfilm, archiv © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast