Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FINÁLE PLZEŇ: V NEDĚLI SI NENECHTE UJÍT TŘEBA VÝTEČNOU KOMEDII MORD NEBO PŘEDPREMIÉRU NÁHRADNÍKŮ OD A. NELLIS A J. HAVELKY.

Total Week #38/24 – Filmový boj Coly a Pepsi a bombový spin-off Oppenheimera

V našich končinách se během posledního týdne život pochopitelně točil jen a pouze okolo přírodní katastrofy, která zachvátila celou republiku. Alespoň v Hollywoodu naštěstí věci běžely tak, jak mají. Porozdávaly se zbývající ceny Emmy v hlavních kategoriích, James Cameron si vyhlédl svůj příští projekt po Avatarech a Cola s Pepsinou si to rozdají na velkém plátně.

Hlavní kategorie Emmy znají své vítěze

Minulý týden shráblo historické drama Šógun většinu ocenění Emmy v technických kategoriích a stanovilo tak nový rekord v počtu ocenění pro jednu sezónu televizního seriálu. V hlavních kategoriích, jejichž vítěze jsme se dozvěděli tento víkend, pak samurajové svůj obdivuhodný výkon ještě podtrhli. Seriál má na kontě celkem osmnáct sošek, zvítězil totiž ještě v kategoriích za nejlepší drama, režii a nominovaní herci Hiroyuki Sanada i Anna Sawai své nominace také proměnili.

Vítězství za nejlepší komedii si nečekaně připsalo Stále v kurzu, satirický pohled do zákulisí komediální scény města Las Vegas. Emmy se rozhodly za výkon v hlavní roli ocenit také herečku Jean Smart. Medvěd, kterému mezi komediemi všichni předpovídali vítězství, ale také neodešel s prázdnou. Jeremy Allan White, Ebon Moss-Bachrach i Liza Colón-Zayas zvítězili v hereckých kategoriích a seriál získal také sošku za nejlepší režii.

Mezi minisériemi dominoval Sobík, který vyhrál hlavní kategorii, cenu za režii i obě herecké ceny pro hlavní hvězdy Richarda Gadda a Jessicu Gunning. Ocenění za vedlejší role připadly Jodie Foster za čtvrtý Temný případ a Elizabeth Debicki alias princezně Dianě v Koruně. V mužských kategoriích zvítězili Billy Crudup za seriál The Morning Show a Lamorne Morris za nejnovější Fargo.

James Cameron uteče z Pandory do Hirošimy

Jakmile se technologie dopracovala do bodu, kdy bylo možné v počítači stvořit fotorealistické fiktivní světy a tvory, neopustil věhlasný režisér James Cameron svou smyšlenou planetu Pandoru a její obyvatele Na´vi ani na chvíli. Prvního Avatara si vysnil už na začátku kariéry a jakmile mu to CGI umožnilo, neprojevil žádný zájem věnovat se čemukoliv jinému. Mnohé fandy jeho předchozích filmů jeho obsese modrými kočkolidmi zamrzela, nakonec to ale vypadá, že se Cameron od Avatara přeci jen trhne.

Zakoupil si totiž práva na adaptaci knih spisovatele Charlese Pellegrina, který ve svých dílech zdokumentoval skutečný příběh japonského muže Cutomu Jamaguči. Ten za druhé světové války přežil atomové výbuchy jak v Hirošimě, tak v Nagasaki, kam po první explozi utekl. Cameron se ovšem projektu s názvem Poslední vlak z Hirošimy hodlá věnovat, až mu to dovolí natáčení Avatara. Tohohle spin-offu Oppenheimera se tedy nejdřív po premiéře pětky, která je v plánu na Vánoce 2031.

Cola v Pepsi: Úsvit spravedlnosti

Velkorozpočtové filmy o populárních produktech a značkách v posledních letech frčí, ať už jim jako námět poslouží sportovní tenisky, drahá auta nebo třeba jen křupky. Bylo proto jen otázkou času, kdy se do všeho vloží limonády. A jaký lepší námět hledat, než válku mezi kolami? Zatímco u nás se do bitvy chrabře zapojuje i Kofola, v Americe už od nepaměti probíhá studená válka hlavně mezi Coca-Colou a Pepsi. Námět pro film o rivalitě mezi značkami si před nedávnem koupilo studio Sony a nově si pro snímek přezdívaný Cola Wars najalo talent. Film pro ně zrežíruje komediální tvůrce Judd Apatow, zodpovědný například za film Komici nebo 40 let panic. Jako producent se ale o film postará mnohem větší zvíře, a to nikdo jiný, než Steven Spielberg.

Reklama Pepsi a chytrá odpověď Coly

Katastrofista Emmerich předělá Lawrence z Arábie

Původem německý režisér Roland Emmerich se v devadesátých letech dostal do hledáčku Hollywoodu, když jeho apokalyptický akční snímek Den nezávislosti zlámal v kinech spoustu rekordů. Zatímco žánr katastrofických filmů ale v průběhu let zcela ztratil páru, Emmerich se ho drží jako klíště a každých pár let se v kinech pokouší zničit planetu znova a znova. Naposledy ve snímku Moonfall vrhnul na Zemi samotný Měsíc, v roce 2022 ale jeho snahy opravdu nikoho nezajímaly a film totálně propadl.

Od té doby se Emmerich drží hlavně v televizi a tam také plánuje zůstat. Společně se scenáristou Anthonym McCartenem začal totiž připravovat scénáře pro seriálový remake kultovky Lawrence z Arábie, který v roce 1963 posbíral celkem sedm Oscarů. Jak by režisér s Emmerichovým portfoliem chtěl na takový odkaz navázat, to si brzy ověříme.

Lawrence z Arábie (foto: archiv)

Jednou větou…

Francis Ford Coppola ve svém sci-fi eposu Megalopolis hodlal použít revoluční technologie rozpoznávání řeči, která by umožnila postavám ve filmu reagovat na divácké otázky, ale Amazon po nějaké době propustil celý tým programátorů ve snaze ušetřit.

Režisér nedávného Elvise Baz Luhrmann jako svůj příští projekt zrežíruje další životopis, tentokrát o Johance z Arku.

Nejpopulárnější YouTuber na světě Mr. Beast čelí společně s Amazonem žalobě kvůli své chystané reality show Beast Games, a to kvůli špatným podmínkám pro soutěžící, neplaceným přesčasům a sexuálnímu obtěžování na place.

Joe Manganiello si ve druhé řadě netflixovského seriálu One Piece zahraje záporáka Mr. Crocodile.

Batman bude vůbec prvním superhrdinou, který dostane vlastní hvězdu na hollywoodském chodníčku slávu, přičemž fiktivním postavám patří jen 0,1 % všech hvězd.

Studio Warner Bros. zastavilo všechny přípravy hrané adaptace animáku Ben 10 a film úplně zrušilo.

Jednou větou… (koláž: TF)

Trailer týdne

Korejský umělec Džun-ho Pong do roku 2019 platil spíše za okrajovou záležitost pro filmové fajnšmekry. Pak ale jeho napínavý a ujetý thriller Parazit jako první snímek v historii vyhrál Oscara jak za nejlepší cizojazyčný film, tak nejlepší film roku, a sám Džun-ho Pong odešel se soškami za scénář i režii. O pět let později se režisér vrací s původním anglicky mluveným sci-fi příběhem.

Jeho novinka Mickey 17 dorazí do kin už v lednu a herecký chameleon Robert Pattinson v ní ztvární ústředního Mickeyho, řadového pracanta, který se upíše velké firmě na pozici Nahraditelného. Vědomě se tak pouští do jedné sebevražedné práce za druhou a pokaždé, když přijde o život, ho firma jednoduše naklonuje. Svou sedmnáctou zakázku ale Mickey nedopatřením přežije a dostává se tak do křížku sám se sebou. Jeho zaměstnavatelé ho už totiž stihli znova nahradit. Pattinsona v této „osmnáctiroli“ doplní ještě Mark Ruffalo, Steven Yeun nebo Toni Collette.

Na co se chodilo

Situace v kinech se oproti minulému týdnu prakticky nezměnila, druhý zářijový víkend totiž většina studií vynechala a jako jediná větší novinka tak dorazil horor Nepřivolávej nic zlého. Velice povedený americký remake dánského dramatu u nás odstartoval až na desátém místě s pouhými pěti tisíci diváky, alespoň v zámoří ale debutoval se solidními jedenácti miliony dolarů, otázkou tedy je, jakou bude mít výdrž.

Druhý Beetlejuice se u nás naopak zvládl probrat ze slabého startu a mezi týdny si na něj koupilo lístek dokonce o pár tisíc diváků více než napoprvé, deštivé počasí totiž navzdory povodním vytáhlo spoustu lidí do kin, návštěvnost se oproti minulému týdnu zdvojnásobila a řada filmů si polepšila i o desítky procent. Na Vlny tak dorazilo dalších sedmdesát tisíc lidí a pozice letošní tuzemské jedničky je už na dohled.

Na co se podívat

Se začínajícím podzimem do kin vstupuje hororová novinka Duše prokletých, také známá pod trefnějším originálním názvem Oddity. Vypráví příběh o truchlící prodejkyni starožitností Darcy, která se rozhodne přijít na to, kdo stojí za brutální vraždou její sestry Dani. A taky se hodlá náležitě mstít. K tomu se chystá využít své parapsychologické schopnosti, ale i tajemného dřevěného panáka, jehož tvář zamrzlá ve výkřiku rozhodně nevěstí nic dobrého.

Oddity vyniká jak hustou hororovou atmosférou, tak i povedenými lekačkami, které navzdory pár ohraným kouskům dokážou pořádně rozbušit srdce. Příběh, ačkoliv důmyslně vybudovaný, stále nechává dostatečný prostor pro fantazii diváků, čímž v kombinaci s působivou mozaikou znepokojivých audiovizuálních prvků dává za vznik opravdu vyvedené žánrovce, která i bez přemíry speciálních efektů zaujme svou atmosférou a strhujícím psychologickým napětím.

Petr Schön a Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Aerofilms, Bontonfilm, CinemArt, Disney, MAX, Vertical Ent. © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast