Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Božská Florence nabízí úsměv i slzy – Streep nezklame ani tentokrát

Božská Florence přináší do kin osud jedné z nejbizarnějších zpěvaček historie – Florence Foster Jenkins. Ta svým životem inspirovala mnohé tvůrce napříč literaturou, divadlem i filmem. Jen u nás jsme měli možnost vidět nedávnou francouzské zpracování Marguerite a posledních několik let mnohá divadla isncenují hru Je úžasná! V Praze v ní zářila Jaroslava Kretschmerová (která stejně jako Meryl Streep zpívá v reálu výtečně).

Božská Florence (foto: Bioscop)

Božská Florence (foto: Bioscop)

Nejnovější zpracování Stephena Frearse Božská Florence je v reáliích nejpřesnější a troufám si tvrdit, že má také nejlepší představitelku. Ostatně kdo by čekal něco jiného, když hlavní roli ztvárňuje Meryl Streep. Ale oscarová herečka není samospásou. Je potřeba mnohem víc, aby vznikl nezapomenutelný snímek. A tady se to podařilo.

Příběh zpěvačky, jejíž pěvecké výkony jsou tak příšerné, že si to málokdo dovede představit fascinuje především tím, že se díky jejímu bohatství a postavení nikdo dlouho neodvážil ani naznačit, že její pěvecký um stojí za starou belu. Pochopitelně, že primárně celý námět slibuje komedii, ale Frears přináší i osobní drama, pitvá vztah mezi Jenkinsovou a jejím manželem (Hugh Grant) a přivádí na scénu výraznou postavu pianisty Cosmeho v podání výtečného Simona Goldberga.

Božská Florence (foto: Bioscop)

Božská Florence (foto: Bioscop)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Ne jen smích, ale i slzy[/pullquote]Samozřejmě, že se ve styčných scénách budete náramně bavit, ale vzápětí možná někteří z citlivějších povah vytáhnou i kapesník. Místy je to totiž film velmi dojemný. Naštěstí ne prvoplánově, vše plyne z pochopitelných situací a souvislostí.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Svižný a zábavný film[/pullquote]Film je velmi svižný, navzdory kulisám a době, ve které se odehrává. Frears dodal filmu potřebné tempo i ideální stopáž. Není ve své režii tak rozvláčný jako v legendární Královně. Ač specialista na mapování osudů skutečných postav, pochopil, co vyžaduje tato látka. Na rozdíl od francouzského pokusu nabízí komplexní pohled na zpěvačku, vztahy i souvislosti s ní spojené.

Božská Florence (foto: Bioscop)

Božská Florence (foto: Bioscop)

Božská Florence není rozhodně studený film, jako byla zmiňovaná Královna. Nabízí inteligentní zábavu a zanechá dojem. Meryl Streep je jistototu, která svou dokonalou přípravou vytváří standard, který už nikoho nepřekvapí. Hugh Grant tady předvádí jeden z nejcivilnějších a nejpřesnějších výkonů své kariéry. A Simon Helberg (Teorie velkého třesku) předvádí jistě nejzapamatovatelnější kreaci své dosavadní kariéry.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 90%
    Herci - 90%
  • 80%
    Kamera, vizuál - 80%
  • 70%
    Hudba - 70%
80%

Božská Florence (VB, 2016)

Božská Florence je zatím nejlepší a nejzajímavější zpracování osudu skutečné postavy, která fascinuje ještě více než třičtvrtě století po svém skonu.

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bioscop © 2016

Božská Florence
Florence Foster Jenkins
Životopisný / Komedie / Drama
USA / Velká Británie, 2016, 110 min
Premiéra: 25. 8. 2016 Bioscop

Režie: Stephen Frears
Scénář: Nicholas Martin
Kamera: Danny Cohen
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg, Nina Arianda, Rebecca Ferguson, John Kavanagh, Josh O’Connor, Paul Bergquist, Mark Arnold, Christian McKay, David Haig, Elliot Levey, Martyn Mayger, Shaun Newnham

Bozska Florence A1_loga

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast